Hovedinnhold

Norskspråklige elever kan bli i mindretall

Norskspråklige elever kan være i mindretall i Oslo-skolen i 2021, om utviklingen fortsetter.

Denne saken handler om:

Ved hele 58 grunnskoler i Oslo er norskspråklige elever kommet i et mindretall, viser helt ferske tall fra Utdanningsetaten i Oslo, som VG har fått tilgang til.

Hva mener du om saken?Diskutér her!

De fem siste årene er antall skoler hvor norskspråklige elever er kommet i mindretall økt med 18, fra 40 til 58.

Ved årtusenskiftet hadde 31 prosent av elevene i Oslo minoritetsbakgrunn.

Les også:Elevblanding ble stoppet

Ti år senere er andelen steget til 40 prosent. Andelen minoritetsspråklige elever i Oslo-skolen har vokst med ett prosentpoeng i året, noe som betyr at elevene med norsk som morsmål vil være i mindretall i 2021, om økningen fortsetter som i dag.

Har du tips om dette?Kontakt VG Netts journalister direkte her!

Utviklingen vil imidlertid være avhengig av flere faktorer, som fruktbarhet, innvandringsmønster og flytting.

Les også:1500 førsteklassinger må ha ekstra norsk-opplæring

- IKKE IDEELT: Det er ikke ideelt med skoler som har 80-90 prosent elever med etnisk minoritetsbakgrunn, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H).Foto: VG
- IKKE IDEELT: Det er ikke ideelt med skoler som har 80-90 prosent elever med etnisk minoritetsbakgrunn, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H).Foto: VG

Ikke ideelt

Men skolebyråd Torger Ødegaard (H) ser ingen grunn til å trekke fremskrivingen av elevtall i tvil. Han innrømmer at det ikke er ideelt at stadig flere Oslo-skoler får et flertall av elever med etnisk minoritetsbakgrunn.

- Det er ikke ideelt med skoler som har 80-90 prosent elever med etnisk minoritetsbakgrunn. Men vi lever ikke i en ideell verden. Vi vil gjøre noe med det vi kan få gjort noe med, sier Ødegaard til VG.

Les også:Skal bekjempe jødehat i norske skoler

Han understreker at en elev er en elev, uansett bakgrunn.

- Det betyr noen ekstra utfordringer med norskopplæring. Men det er viktig at vi ikke stempler elever med minoritetsbakgrunn som en svak elevgruppe. Se på jentene - de stormer inn på høyskoler og universiteter med gode karakterer, fortsetter skolebyråden.

På stadig flere Oslo-skoler er det nå flertall av minoritetsspråklige elever. I skoleåret som begynte høsten 2005, var det 40 barne- og ungdomsskoler i hovedstaden hvor 50 prosent eller flere av elevene hadde et annet morsmål enn norsk.

Les også:Høyre vil premiere kommuner med gode skoler

Nå, bare fem år senere, er det hele 58 grunnskoler hvor norskspråklige elever var kommet i et mindretall. Totalt er det 136 grunnskoler i Oslo.

SETTER BREMSENE PÅ: - Vi bør sikre at det på hver skole er minst rundt en firedel etnisk norske elever, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler. Foto: VG
SETTER BREMSENE PÅ: - Vi bør sikre at det på hver skole er minst rundt en firedel etnisk norske elever, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler. Foto: VG

Vil bremse

I tillegg er det 16 skoler der mer enn 75 prosent av elevene er minoritetsspråklige, og seks der denne andelen er over 90 prosent.

Nå vil Ap i Oslo sette bremsene på.

- Vi bør unngå at vi får flere skoler med så høy andel elever som ikke har norsk som morsmål. Da blir det vanskeligere å få til inkludering. Da flytter både nordmenn og de ressurssterke minoritetene ut, advarer leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

Les også:Fravær i skolen forplanter seg til jobb

Han vil derfor ha en nedre grense på hvor få norskspråklige elever det skal være på hver skole.

- Vi bør sikre at det på hver skole er minst rundt en firedel etnisk norske elever.

Noe særlig lavere bør det ikke ligge hvis vi vil at norsk språk og kultur skal være fellesnevneren, sier Bøhler.

I dag innleder han på årsmøtet til Aps største og viktigste fylkesparti, og der er integrering og inkludering et hovedtema.

- Vi kommer raskt dit at minoriteten blir majoritet, hvis vi ikke har en aktiv politikk for å sikre en god miks blant elevene, sier Bøhler.

Tiltak

Han foreslår to konkrete tiltak for å unngå en for lav andel av elever med norsk som morsmål.

Justering av skolegrensene, slik at skolene får elever fra mer sammensatte boligområder enn mange av dem gjør i dag.

Sette sammen klasser slik at ingen etnisk gruppe blir for dominerende.

Dette er tiltak også etnisk norske foreldre vil godta, tror Bøhler, som understreker at Ap ikke ønsker bussing av elever fra vest til øst eller innen bydeler.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har ikke sans for å tegne nye grenser for å få en jevnere fordeling av elevmassen.

- Vi må sikre at skolene klarer å håndtere at en stadig større andel er tospråklige og har dårlige norskkunnskaper.

Det er viktigere enn å sette seg ned med kartet. Vår ambisjon er å lage gode skoler uansett hvilken bakgrunn elevene har, sier Røsland til VG.

Oslo vokser med rundt 10 000 innbyggere i året - mange av dem innvandrere. Der ligger den viktigste årsaken til at flere skoler domineres av minoritetsspråklige, tror byrådslederen.

- Mange som kommer hit velger å bosette seg i nærheten av andre fra sine hjemland. Vi kan ikke styre hvor folk vil bo, sier Røsland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks