Hovedinnhold

- Hijab og caps kan ikke sammenlignes

Religionsforsker: - Nordmenn mangler ryggrad
Elever: - Caps kan være en del av «attituden» til undommer

REAGERER: Spaltist i Aftenposten og tidligere leder for muslimsk samfunn, Usman Rana, mener caps og hijab ikke er sammenlignbart. Foto: AP/Scanpix
REAGERER: Spaltist i Aftenposten og tidligere leder for muslimsk samfunn, Usman Rana, mener caps og hijab ikke er sammenlignbart. Foto: AP/Scanpix
(VG Nett) Muslimer reagerer på at hijab blir sammenlignet dagligdagse hodeplagg, mens elever raser over forbudet mot å bruke lue og caps i klasserommene.

Denne saken handler om:

VG Nett skrev i dag at flere skoler i hovedstaden har forbud mot hodeplagg som caps og lue, men tillater hijab. Moteforsker Karun Nordgård sier at caps kan være en del av identiteten til folk, spesielt gjelder dette skatere, mens Frps Per-Willy Amundsen kaller forbudet dobbeltmoralistisk.

Har din skole forbud mot hodeplagg?Kontakt VG Netts journalist her

Spaltist i Aftenposten og tidligere leder av muslimsk studentersamfunn, Usman Rana, reagerer på at det religiøse hodeplagget hijab sammenlignes med caps og lue.

- Hijab og caps kan ikke sammenlignes fordi det handler om religion og religionsfrihet. Denne friheten er nedfelt i menneskerettighetene og i den norske grunnloven. Det er både patetisk og antiintellektuelt å sammenligne plagg på denne måten.

Rana mener at det fokuseres alt for mye på hijab i norske medier, noe han mener kun fører til en økt fremmedfrykt og mobbing av muslimske barn.

- Skal vi snakke om hijab må man også snakke om jødekalotter, turbaner og Smiths Venner-jenters lange kjoler og fletter. Vi må slutte med denne patologiske og tvangspregede besettelsen med hijab. Dette begynner å minne om en spesifikk forfølgelse av muslimer. Dette er noe som registres blant norske muslimer og det skaper en enorm fremmedgjøring. Det liberale demokratiet gjelder også muslimer, liberale og sivile rettigheter kan ikke kastes over bord bare man snakker om muslimer, sier han.

- Er du enig i at caps i skolen bør være forbudt mens hijab og turban er lov?

- Jeg har ikke noe imot caps eller lue og syntes det ikke burde være forbudt. Men sammligningen er veldig ukorrekt og søkt. Her i Norge diskuterer vi forbud mot religiøse hodeplagg, mens i USA sier amerikanske presidenter at de vil straffeforfølge dem som nekter jenter å bære hijab. Dette er en fallitterklæring for det norske demokratiet.

Leserne diskuterer:«Det er tragisk, og viser dobbeltmoralen og feigheten til de som styrer skolene».Si din mening her.

- Mangler ryggrad

RELIGIONSHISTORIKER: Hanne Nabintu Herland Foto: Privat
RELIGIONSHISTORIKER: Hanne Nabintu Herland Foto: Privat

Religionsforsker Hanne Nabintu Herland mener at både hijab, jødisk kalott, turban, caps og lue må være likestilt som hodeplagg i skolen - og at det må være lov å kle seg i det man vil i klasserommene.

- Hodeplagg kan handle om identitet og religion kan være så mangt. Ut fra religionsdefinisjoner kan både marxisme og sosialisme defineres som religion. Og hvis en skater ser på sitt skateliv som det eneste han eller hun vil gjøre, og skatingen betyr alt, så vil det være som en religion for denne personen, sier Nabinutu Herland.

Religionsforskeren mener likevel at man i Norge er for lite flinke til å stå opp for sin egen kulturelle identitet.

- Vi mangler ryggrad til å si tydelig ifra at vi forbeholder oss retten til å bestemme her. Arabere bestemmer i Midtøsten, og europeere bestemmer i Europa. Når jeg drar til Iran, plikter jeg meg til å dekke meg til. Jeg vil understreke at hijab bør være tillatt i Norge, men sa skal også selvfølgelig norske ungdommers lue være tillatt. Vi kan ikke kneble vår egen kultur og gi forkjøpsrett til andre, sier hun.

BAKGRUNN:Forbyr caps og lue på skolen - men hijab er lov

Religionsfrihet

Leder for Islams nettverk i Tromsø, Rahma Søvik, mener at folk må få kunne velge selv.

- Hijab er et religiøst plagg og vi har religionsfrihet. Det er ikke til skade for noen, forstyrrer ingen og forstyrrer ikke kontakten mellom elev og lærer. Hijab er et viktig identitetssymbol, men det kan jo caps og lue også være for de tøffe guttene eller skatere. Jeg er ikke lærer, så jeg vet ikke om dette har noe med at man kan prøve å skjule seg under en caps, men jeg syntes at man skal kunne velge selv, sier Søvik til VG Nett.

Ambreen Pervez, kriminologistudenten som vant kampen mot helgearbeidsgiver A-møbler om å bruke hodeplagget hijab, mener hijab og caps ikke er sammenlignbart.

- Jeg syntes at ikke caps og hijab burde sammenlignes. Caps er ikke et religiøst plagg, men hijab bruker man ut fra sin religiøse overbevisning.

- Jeg forstår ikke hvorfor man hele tiden skal pirke på hijab. Jeg blir lei av det spørsmålet og at man overser minoriteter som for eksempel går med turban, sier hun.

Elever raser

Etter at VG Netts sak har det strømmet inn med e-post fra elever fra hele landet. En av dem sier at hans ungdomsskole forbyr caps og lue, men tillater hijab.

«Vi har tatt opp dette spørsmålet med elevrådet og spurt forskjellen med hijab og lue. Grunnen vi får til og ikke bruke lue eller caps i timene er at den kan "dette litt ned foran øynene og gjøre at vi sovner" dette er den dummeste forklaringen jeg har hørt! vi er et lite lokalsamfunn med stort asylmotak så vi har mange innvandrere på skolen som bruker hijab!»

En annen peker på at lue og caps kan være en del av den kulturelle identiteten.

«På skolen min er det ingen som bruker hijab. Vi får ikke lov å ha på oss luer og capser i timene. Det mener jeg vi burde få lov til! Caps/lue kan være en del av "attituden" til undommer. Eks kan være et noen har en lue som matcher til antrekket eller at de har en "bad-hair-day", er kalde eller bare vil ha på seg lue. Hva så? Har det noe å si om vi sitter med lue eller ikke? Jeg mener det ikke er noe å diskutere, så klart kan vi få ha på oss lue/caps hvis det er det vi vil.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks