Hovedinnhold

Forbyr caps og lue på skolen - men hijab er lov

* Moteforsker: - Caps en del av folks identitet
* Frp: - Merkelig og dobbeltmoralistisk

FORBYR CAPS: Lambertseter, Skullerud og Tåsen er blant skolene som forbyr caps og lue, men samtidig tillater hijab. Foto: AP/Aftenposten/Scanpix/Simen Grytøyr, VG
FORBYR CAPS: Lambertseter, Skullerud og Tåsen er blant skolene som forbyr caps og lue, men samtidig tillater hijab. Foto: AP/Aftenposten/Scanpix/Simen Grytøyr, VG
(VG Nett) På flere skoler i Oslo risikerer elever represalier dersom de har på seg capsen inne i klasserommet. Eleven i hijab ved siden av kan dekke til hodet uten at noe skjer.

Denne saken handler om:

Hijab-debatten har blomstret opp igjen etter at statsminister Jens Stoltenberg sa at han ikke ønsker å forby skolejenter å gå med hijab, samtidig som nestleder i Ap, Helga Pedersen, og SV-leder i Oslo, Heikki Holmås, åpner for å se på et slikt forbud.

På sin side ønsker Fremskrittspartiet (Frp) et totalforbud mot hijab i norske skoler.

Har din skole forbud mot hodeplagg?Kontakt VG Netts journalist her

Nå viser det seg at skolene i Oslo praktiserer ordensreglene for bruk av hodeplagg svært ulikt. På Lambertseter videregående, Skullerud ungdomsskole og Tåsen barneskole forbyr de hodeplagg som caps og lue, men tillater for eksempel hijab.

- Vi har denne regelen for at elever ikke skal få melde seg ut. De skal ha av seg yttertøyet for å vise at de er klare for å kommunisere, sier assisterende rektor Dag Stensrud ved Skullerud ungsomsskole til VG Nett.

Han avviser at det er problematisk å skille hodeplagg fra hverandre.

- Det er ikke et problem hos oss og har ikke vært et tema heller, sier han.

DISKUTÉR:Er det greit å forby caps på skolen og ikke hijab? Si din mening her!

TILDEKKET: På Sofienberg skole er det forbudt å bruke denne klesdrakten - niqab. Foto: AP
TILDEKKET: På Sofienberg skole er det forbudt å bruke denne klesdrakten - niqab. Foto: AP


Ordensregler

I 2009 vedtok Tåsen skole at de i fremtiden skulle nekte sine elever å bruke caps, lue og lignende hodeplagg innendørs.

- Dette er noe som ble tatt opp i driftsstyret før min tid, og jeg vet ikke hva som ble brukt som argument, men det handler jo om at vi ønsker at barna ikke skal sitte inne med hodeplagg, sier rektor Ragnhild Rist til VG Nett.

- Men dere forbyr ikke hijab?

- Nei, men så er det ikke en stor sak her heller.

- Er det noen hos dere som bruker hijab?

- Ja, det er noen jenter. Dette er en problemstilling som ikke er blitt tatt opp, men dersom det blir det, så vil det bli tatt opp i driftsstyret.

Rektor Clas Hagli ved Lambertseter videregående skole er åpen for å ta opp problemstillingen dersom det blir aktuelt.

- Denne regelen er eldre en hijab-diskusjonen. Det stemmer at vi anmoder elevene til å ta av caps og topplue, og vi har ikke gått inn i diskusjonen om hijab. Hvis det blir aktuelt må det tas opp i driftsstyret, sier Hagli.

Sofienberg skole er en av de skolene som ikke praktiserer forbud mot caps og lue, men i deres ordenregler står det at niqab er forbudt. Dette er et hodeplagg som dekker ansiktet helt. Plagget bæres av noen muslimske kvinner som en del av en heldekkende hijab

- Vi har et forbud om å være helt tildekket. Utover det har vi ikke noe å tilføye, sier skolen i en uttalelse.

LES OGSÅ:Frp-politiker sammenligner hijab med Ku Klux Klan

- En del av identiteten

Kunsthistoriker Karun Nordgård har skrevet hovedoppgave om mote, samt en rekke artikler om samme tema og var prosjektleder for den internasjonale forskningskonferansen Dressing Rooms: Current Perspectives on Fashion and Textiles ved HiO i 2007.

Hun reagerer på forbudet.

- Jeg synes ikke at man skal kunne forby bruk av hijab, caps eller andre hodeplagg. Det blir helt feil av staten å gå inn og forby dette. For hvor skal man sette grensen? På 90-tallet var det populært med hårskaut, og de dekker jo en del av hodet. Skal det også forbys? spør hun.

Nordgård sier at for enkelte grupperinger i samfunnet er capsen integrert i deres kulturelle identitet.

- Caps kan helt klart være en del av identiteten til folk, spesielt gjelder dette skatere. Klær er en av de største markørene for identitet, for det er jo ikke likegyldig hva en kler på seg.

LES OGSÅ:Stoltenberg overlater hijab til skolene

- Dobbeltmoral

MOT BURKA: Frps innvandringstalsmann Per Willy Amundsen. Foto: Sara Johannessen
MOT BURKA: Frps innvandringstalsmann Per Willy Amundsen. Foto: Sara Johannessen

Per-Willy Amundsen i Frp kaller denne praksisen for ulike hodeplagg for dobbeltmoral.

- Det at man tillater hijab, men samtidig mener at caps ikke er forenelig med undervisning i skolen, er både merkelig og dobbeltmoralistisk. Tvert imot er hijab mer til hinder enn hva en caps er. Det må være av med hijaben på samme måte som om det er av med Frp-capsen

- Regjeringens argumentasjon om at man selv skal bestemme hva man skal ha på seg, faller, mener Amundsen.

De siste ukene har hijab-debatten blusset opp igjen, etter at fylkesstyret Oslo SV foreslo å vurdere et nasjonalt forbud mot hijab i barneskolen.

På årsmøtet i helgen sa Halvorsen imidlertid at spørsmålet om et eventuelt hijabforbud er lagt død i Oslo SV, etter et betydelig flertall mot forslaget.

Høyres Erling Lae har på sin side uttalt at hijab-debatten er preget av «dobbeltmoral og snerpete formynderholdning». Han ønsker ikke et forbud.

LES OGSÅ:- Moralpoliti på Grønland avløst av politisk klespoliti

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks