Hovedinnhold

Barneskole fornektet «Big Bang»

Lærer: «Vitenskapen har liten tillit»

AVVISTE UTVIKLINGSLÆREN: - Folk må få ha personlige meninger, men dette burde aldri stått på våre nettsider, sier rektor ved Moltemyr skole, Egil Mjåvatn. Foto: LISE SKOGSTAD/VG
AVVISTE UTVIKLINGSLÆREN: - Folk må få ha personlige meninger, men dette burde aldri stått på våre nettsider, sier rektor ved Moltemyr skole, Egil Mjåvatn. Foto: LISE SKOGSTAD/VG
OSLO/ARENDAL (VG) På nettsiden til Moltemyr skole i Arendal ble Big Bang og evolusjonshistorien omtalt som ren fantasi.

Denne saken handler om:

Nå har Moltemyr skole i Arendal fjernet den omstridte siden på skolens nettsider.

Det var en av skolens lærere som la ut et innlegg hvor han avviser utviklingsteorien og The Big Bang.

Skolen har rundt 450 elever. Rektor ved skolen, Egil Mjåvatn, erkjenner at innlegget aldri skulle stått på skolens nettside.

- I ettertid har noen trodd at dette var skolens syn og da kan vi ikke ha det liggende, sier Mjåvatn.

Historien om jordens utvikling ble på skolens nettsider av læreren beskrevet som fri fantasi.

- The Big Bang kan ingen bevise, men det er en fantasi eller en teori som en del forskere har, skriver læreren i innlegget.

Om Darwin skrev han:

- Det er helt utrolig at vi kan godta en slik banal teori i dag. Han etterlyste også mer lærebokmateriale om den kristne julen, fremfor Darwins utviklingslære.

Hva synes du om at en barneskolelærer forfekter dette synet på jordens opprinnelse?Si din mening her!

Læreren underviser på barneskoletrinnet på skolen. Mjåvatn avviser at lærerens spesielle syn er et problem i undervisningen.

- Vi kan ikke spørre om folks syn på Darwin når vi ansetter dem. Han må få ytre sine personlige meninger, men det kan ikke skje på skolens nettsider, sier Mjåvatn.

Reagerer sterkt

Nestleder i Venstre, Trine Schei Grande, reagerer sterkt på at skolen la ut innlegget:

- I vitenskapelige fag må man forholde seg til det som er viten. Jeg synes det er helt uakseptabelt at man bruker skolens nettsteder for å drive propaganda mot etablert vitenskap, sier Schei Grande.

- Når du slår opp på en skoleside i Norge, så skal det som står der være riktig.

Schei Grande fikk vite om nettsidene under et besøk på Universitetet i Oslo.

- Jeg snakket med forskere der som var skremt over sidene, sier Venstres nestleder.

Overrasket

Forsker Steinar Gulliksen ved seksjon for arkeometri ved NTNU, er overrasket over at lærere i skolen driver fornekting av utviklingslæren på en offentlig skoles hjemmesider.

- Jeg trodde denne typen misjonering var et passert stadium i den norske skolen. Derfor er det bra at skolen nå har fjernet innholdet fra sidene, sier Gulliksen.

Venstre-nestleder Trine Schei-Grande ber nå foreldre være på vakt:

- Hadde jeg vært forelder på denne skolen, ville jeg bedt om en redegjørelse over hva som skjer i denne lærerens timer på skolen, sier Trine Schei Grande.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks