Hovedinnhold

Rekordlange boligkøer blant studentene

Studentorganisasjoner krever handling fra regjeringen

MÅ HA FLERE BOLIGER: Studentlederne Ingvild Reymert og Øistein Ø. Svelle krever at regjeringen sørger for 1000 nye studentboliger i året. Foto: Norsk Studentunion/ Studentenes Landsforbund
MÅ HA FLERE BOLIGER: Studentlederne Ingvild Reymert og Øistein Ø. Svelle krever at regjeringen sørger for 1000 nye studentboliger i året. Foto: Norsk Studentunion/ Studentenes Landsforbund
(VG Nett) I fire store universitetsbyer står nesten 7000 studenter på venteliste til studentbolig. Løsningen for mange blir å betale skyhøye priser for private hybler.

Denne saken handler om:

Studentsamskipnadene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø melder om rekordhøyt antall søkere til studentboligene og lange ventelister da sluttstreken ble satt.

Før studiestart var det 12.000 som sto på venteliste i hele landet, ifølge tall fra Norsk Studentunion.

Nå står 3858 studenter på venteliste til studentbolig i Oslo. Det er en økning på 40 prosent fra i fjor.

Både i Trondheim og Bergen sto 1200 på venteliste da sluttstreken ble satt, mens Tromsø hadde 700 på venteliste.

- Store mørketall

I Oslo har 15 personer benyttet seg av nødinnkvartering i peisestua på Sogn studentheim. I Bergen har fire studenter sovet på madrass, mens Trondheim har tilbudt noen studenter å dele familieleiligheter inntil de får et annet sted å bo. Studentsamskipaden i Tromsø har leid leiligheter av Universitetssykehuset Nord-Norge som innkvartering for studentene. Onsdag var det fire studenter igjen av sykehusleilighetene, og tre av disse hadde skaffet seg hybel.

- Det er trolig høye mørketall. Mange sover på sofaen hos venner eller de pendler, sier leder i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert.

Les også:Må pendle fem timer hver dag

Øistein Ø. Svelle, leder av Studentenes Landsforbund, sier at svært mange studenter har funnet seg midlertidige løsninger.

- Både køene og prisene har vært verre i år enn noen gang tidligere. Veldig mange inngår leiekontrakter som de ikke burde ha godtatt, sier Svelle til VG Nett.

- Studentene er desperate. De finner seg små leiligheter som er altfor dyre, sier Invild Reymert.

- Mange bruker halvparten av studiestøtten på å bo. Det sier seg selv at det får konsekvenser. Færre har råd til å være heltidsstudenter, men må jobbe ved siden av studiene, sier Svelle.

Økte leiepriser

Svelle sier at situasjonen er verst på de store studiestedene. Studenter som velger mindre steder har ikke hatt så store problemer med å skaffe seg et sted å bo.

- Det har vært lengst køer og høyest priser i Oslo, og ellers i de største byene, sier han.

Har du tips knyttet til boligsituasjonen for studenter?Kontakt VG Netts journalist her!

Onsdag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå leiemarkedsundersøkelsen for 2.kvartal 2008. Denne viser en kraftig vekst i leiemarkedsprisene, spesielt for små boliger. Fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008 steg gjennomsnittlig månedlig leie med 8,8 prosent for ettroms boliger.

Svelle påpeker at studiestøtten ikke har økt like mye.

- Prisene på utleiemarkedet i Oslo har økt med 10 prosent det siste året, studiestøtten har økt med 2 prosent. Dette skaper problemer, sier studentlederen.

Betaler mye

Nestleder i Studentparlamentet i Bergen, Elise Christine Kleppe, bekrefter at mange studenter betaler mye for små hybler.

- Mange må betale 4-5000 kroner for 16 kvadratmeter store hybler. Veldig mange sliter økonomisk. De må enten få hjelp hjemmefra eller begynne å jobbe. Alternativet til de dyreste hyblene er å bo langt utenfor sentrum, sier Kleppe.

Det samme skjer i Trondheim.

- Folk tar det de får. Det kan være et dårlig sted til en høy pris. Mange er redde for ikke å få noe sted å bo, sier leder i Velferdstinget i Trondheim, Marit Finder Johannessen.

Krever handling

Både Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion krever at regjeringen i årets statsbudsjett oppfyller løftet fra Soria Moria om flere studentboliger.

- Nå må regjeringen ta grep. Vi må ha 1000 nye studentboliger i året, sier Ingvild Reymert.

- Situasjonen slik den er nå vil gå utover studiene. Vi frykter et klasseskille blant studentene, mellom de som får hjelp hjemmefra og de som ikke gjør det, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks