Hovedinnhold

Datatilsynet skeptisk til elevregister om elevers seksuelle legning

TENKER NYTT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell departement har kommet med et nytt og oppsiktsvekkende forslag knyttet til skolen. Foto: Scanpix
TENKER NYTT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell departement har kommet med et nytt og oppsiktsvekkende forslag knyttet til skolen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell åpner for å ha et register som blant annet kan kartlegge elevers livssyn og seksuelle legning.

Denne saken handler om:

Det er Datatilsynet svært skeptisk til, skriver avisen Vårt Land.

- Et av de mest personverninngripende registrene i Norge, mener Georg Apenes, som er direktør i Datatilsynet.

Departementet mener det sentrale elevregisteret skal gi forbedret informasjon om det som skjer i skolen, måle effekter av ulike tiltak, samt brukes som grunnlag for statistikk, forskning og analyse i forbindelse med kvalitetsutvikling og kvalitetskontroll.

Går regjeringen for langt?Diskutér her!

Det har blitt gjennomført en omfattende høringsrunde om saken. Fristen gikk ut forrige uke.

- Disse blir nå gjennomgått på en grundig måte og vurdert av den berørte fagavdelingen. På grunnlag av denne prosessen vil departementets politiske ledelse gjøre sine endelige konklusjoner. Før arbeidet er sluttført finner politisk ledelse det ikke riktig å gi nye kommentarer. Dette er helt vanlig praksis i slike høringsrunder og handler blant annet om å ta høringsinstansene på alvor, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt til VG Nett.

Elevene raser

Vårt Land skriver at Datatilsynet frykter at de til dels sensitive opplysningene om hele den oppvoksende befolkningen blir lagret i uoverskuelig fremtid.

Det mest oppsiktsvekkende fra kunnskapsminister Solhjell og Co er registreringen av elevenes seksuelle legning, religiøs oppfatning, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold.

Hva mener du om forslaget?Si din mening her!

Forslaget får Elevorganisasjonen til å rase. De mener ordningen kommer til å bli misbrukt.

- Vi spør oss hvorfor man skal ha disse opplysningene i
utgangspunktet. Det er ganske søkt å koble denne typen informasjonen opp mot resultater i skolen. Det kan fort føre til at man trekker feil slutninger, sier leder i Elevorganisasjonen Håvard Vederhus til VG Nett.

Registeret åpner for å registrere hele opplæringsløpet til hver enkelt elev. Lovforslaget som foreligger åpner for at blant annet resultater fra Nasjonale Prøver, svarene på Elevundersøkelsen og sensitiv personinformasjon kan lagres på individnivå på livstid.

- Dette strider mot all fornuft, og er et grovt angrep på personvernet, sier leder i Elevorganisasjonen Håvard Vederhus.

- Vanskelig å forstå

- FOR ARBEIDSKREVENDE: Elevorganisasjonens leder Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen
- FOR ARBEIDSKREVENDE: Elevorganisasjonens leder Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen

Vederhus peker på at slike personopplysninger kan være ekstra følsomme å oppgi i skolealder. Apenes er enig.

- At en elevs seksuell legning skal ha sammenheng med den generelle kvaliteten i skolen har jeg vanskelig for å forstå, sier han til avisen.

Det betenkelige eller ubehagelige som måtte springe ut av en opplysning må stå i forhold til hva en oppnår med det. En skyter ikke spurver med kanon, sier han til Vårt Land.

Kunnskapsdepartementet er lite konkret på hva registeret skal inneholde. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ønsker å gå gjennom høringsuttalelsene før han uttaler seg offentlig om registeret.

Regjeringen presiserer at registeret vil bli opprettet i pseudonymisert form - ved at fødselsnummeret krypteres eller skjules på annet vis. Samtidig individualiseres registeret slik at det er mulig å følge den enkelte elev.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks