Hovedinnhold

4800 studieplasser ledige

FULLT: 4800 studieplasser står ledige i landet, men på universitetet i Oslo er det fullt. Foto: Scanpix
FULLT: 4800 studieplasser står ledige i landet, men på universitetet i Oslo er det fullt. Foto: Scanpix
Aldri før har vært så mange ledige studieplasser. Men drømmer du om å bli lege, veterinær eller arkitekt, har toget allerede gått.

Denne saken handler om:

I går fikk alle søkere til norske universiteter og høyskoler beskjed om hvilke studier de hadde kommet inn på. Og i dag åpner Samordna Opptak sitt Restetorg. Der ligger listen over alle studiene som har ledige plasser igjen etter hovedopptaket.

Les også:Frykter lærermangel etter søkersvikt.

I år består den av over 4800 studieplasser fordelt på 514 studier fra 35 studiesteder rundt i landet. Det er 400 flere plasser enn i fjor, som også var et rekordår.

«Kremplassene» fulle

Plassene er nå åpne for alle.

- Det er førstemann til møllen som gjelder, forklarer informasjonsrådgiver Henrik Christie i Samordna Opptak.

Søkere rangeres ikke, og du trenger derfor ikke å ha bedre karakterer enn andre søkere for å få muligheten. Søkere behøver ikke engang ha søkt på høyere utdanning via Samordna opptak tidligere i våres for å være med i konkurransen. Det eneste som kreves er at du oppfyller opptakskravene til studiet som har ledig plass. Som hovedregel vil det si at du må ha generell studiekompetanse og i noen tilfeller ekstra fordypning i enkelte fag.

«Kremplassene» på de mest ettertraktede studiene er imidlertid borte for lengst. De forsvant i hovedopptaket og flere av de største studiestedene er allerede fulle. Universitetene i Oslo og i Bergen, Norges Handelshøyskole og Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo har for eksempel ingen ledige plasser i år.

Mye å velge i

Drømte du om å kapre en plass på studier som journalistikk, medisin eller veterinær, er du også for sent ute.

- Det er ganske vanlig at de sentrale studiestedene fylles opp. Men hvis man har mulighet til å bevege litt på seg, er det ekstremt mye å velge mellom. Det er en veldig god sjanse for dem som ikke har søkt ennå, sier Christie.

Les også:- Arbeidsmarkedet er for bra.

Som tidligere år er det mange muligheter for å studere til ingeniør, allmennlærer og vernepleier spredd utover landets høyskoler. Men også spillprogrammering, internasjonale studier og medievitenskap er tilgjengelig.

Størst mulighet for å få studieplass, har du i distriktene og særlig i Nord-Norge. I øyeblikket er det Høyskolen i Hedmark, Høyskolen i Telemark og Universitet i Tromsø som har flest ledige plasser.

Den oppdaterte listen finnes på www.samordnaopptak.no og studiene fjernes fortløpende fra listen når plassene er fylt opp. Dersom du ønsker å søke en plass tar du direkte kontakt med studiestedet. Det er også mulig å søke med sms.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks