Hovedinnhold

Elever fikk Twitter-refs

- SKOLEN MISFORSTÅR: - Twittermeldingene våre er ment som satire, ikke for å skjelle ut noen, sier Atle Nordby, elev ved Sørumsand videregående skole. Han deltok på møtet mellom lærere og elever, der skolen tok opp det de mener er uakseptable tweets. Foto: Privat
- SKOLEN MISFORSTÅR: - Twittermeldingene våre er ment som satire, ikke for å skjelle ut noen, sier Atle Nordby, elev ved Sørumsand videregående skole. Han deltok på møtet mellom lærere og elever, der skolen tok opp det de mener er uakseptable tweets. Foto: Privat
(VG NETT) Elever på Sørumsand videregående skole mener lærerne overvåker og hindrer ytringsfriheten deres på Twitter.

Denne saken handler om:

Torsdag ble tillitsvalgte på medielinjen på Sørumsand videregående skole i Akershus, kalt inn til møte. På forhånd hadde lærerne kartlagt Twitter-aktiviteten til elevene på skolen. På møtet la skoleledelsen frem en liste over tweets de reagerte på.

- Jeg reagerer på at skolen tok opp tweets vi har skrevet på fritiden, som ikke har noe med skolen å gjøre i det hele tatt, sier vara-tillitsvalgt Atle Nordby (18), som deltok på møtet.

Disse tweetsene er blant meldingene som skal ha blitt tatt opp på møtet mellom lærere og elever:

Kantinekritikk

* «Har gjort et stor historisk funn! Funnet et fossil fra en utryddet art! Oh, wait.. det er vikaren vår. #truth»

* «Jeg skal bli ferdig med særemnet, bare ikke til fristen.»

* «Åpen skole i dag, den eneste dagen i året man kan spise kantinemat uten å få matforgiftning.»

* «I dag skal jeg ha sex, koste hva det koste vil!»

* «Nå er jeg ferdig med Photoshop-oppgaven, nå skal jeg plage de andre i klassen!»

- Skjønner ikke

Skoleledelsen tok også opp tweets med personangrep mot navngitte lærere. Blant annet skal en navngitt lærer ha fått gjennomgå for dårlig «kaffe-ånde».

- Jeg er enig i at personangrep mot navngitte lærere er helt uakseptabelt, presiserer Nordby.

Elevene har fått beskjed om at hvis twitter-praksisen ikke endrer seg, så vil det få konsekvenser, ifølge Nordby.

- Skal vi slutte å tweete? Er det liksom formålet? Jeg skjønner ikke helt hva de tenker på. Jeg tror ikke noen tenker at dette er en skikkelig møkkaskole selv om noen skriver at de ikke blir ferdig med særemnet i tide, sier 18-åringen.

- Føler meg overvåket

Mange av elevene på medielinja på Sørumsand skole er aktive på nettsamfunnet Twitter.

- På Twitter er det selvfølgelig mye hverdagssatire, oppdiktning, humor og ironi. Det er ikke ment å gå utover noen. Lærerne har tolket det på en helt feil måte, sier Bendik Johnsgård (18).

Flere elever på skolen mener at ytringsfriheten deres nå er begrenset.

- Jeg føler meg overvåket fordi lærerne sitter og leser gjennom tweetsene våre. Det kan jo hvem som helst gjøre, men de bruker det mot oss, sier Nordby.

Elevenes inntrykk av at de ikke lenger får lov til å si sin mening om skolen på Twitter.

- Folk på skolen har reagert sterkt, og det foregår nå et twitteropprør, sier Nordby.

Protesterer på Twitter

«Redselen for konsekvensene hindrer meg i å skrive en tweet. #selvsensur #SørumsandVGS», melder en elev på Twitter fredag.

«Skulle gjerne brukt min normale humor som mine venner forstår. Det kan jeg visst ikke. Fordi det er ulovlig. Eller hva, #SørumsandVGS», skriver en annen.

Rektor: - Bare forbud mot krenkelser

Rektor Kjell Herman sier til VG Nett at det aldri har vært hensikten å innskrenke ytringsfriheten til elevene.

- Vi har ingenting imot at elever bruker Twitter som en del av skolearbeidet. Men når man direkte eller indirekte navngir ansatte på en ydmykende måte, så er det skolens oppgave å veilede elevene i forhold til når man går over streken, sier Herman.

- Elever oppfatter at de ikke får lov til å ytre seg kritisk om skolen?

- Det er ikke min politikk at man ikke skal kunne ytre seg om videregående opplæring. Når det gjelder hvordan vi jobber i skolen, så skal vi ha det høyt under taket, sier rektoren.

- Det eneste jeg slår ned på er når man ytrer seg krenkende om en annen person. Generelle meningsytringer, hvor man ikke sjenerer noen, har jeg ikke noe imot. Man kan bruke all den humor man vil, bare man ikke tråkker over etiske grenser og støter folk.

På spørsmål om det skal være greit å kommentere kvaliteten på maten i kantinen, svarer rektoren at han ikke vil kommentere eksemplene på tweets som VG Nett har fått tilgang til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks