Hovedinnhold

Bruker Facebook i undervisningen

POPULÆRT: Facebook er mye brukt av både unge og gamle.
POPULÆRT: Facebook er mye brukt av både unge og gamle.
(VG Nett) I Lier oppdaterer elevene statusen sin på Facebook i timen - på nynorsk.

Denne saken handler om:


Da lektor Liv Marie Schou ved St. Hallvard videregående skole i Buskerud merket at klassen satt oppslukt foran skjermen med hver sine Facebook-profiler, fikk hun en idé. I stedet for å be elevene logge ut, ba hun dem om å oppdatere statusen sin - på nynorsk.

- Aldri har jeg opplevd en nynorsktime som har gått så fort. Elevene var så entusiastiske. «Dette var gøy», sa de, forteller Schou til VG Nett.

Elevene tok fatt på nynorskutfordringen med strak arm.

- Det ble plutselig ekstra viktig å skrive korrekt nynorsk siden alle vennene kunne se hva de skrev, sier Schou.

LES OGSÅ:- Mistet vikariat etter Facebook-melding

Supplement

I et debattinnlegg i Aftenposten i dag fronter Schou bruk av Facebook i undervisningssammenhenger. Hun mener nettstedet kan brukes som et supplement for å motivere elevene til skriving.

- Elevene må skrive for å lære nynorsk, og det er på Facebook elevene skriver. Aldri før har vi hatt en generasjon som skriver så mye som nå, sier Schou.

DISKUTER:Er det greit å bruke Facebook i undervisningen?

Opplysninger, beskjeder og lenker har hun gjort tilgjengelig for elevene på en egen Facebook-side hvor elevene kan diskutere rundt spørsmål som:

«Korleis trur du språk kan vere med og styrkje nasjonalkjensla i eit land?»

Karakterfritt

- Det er litt ymse reaksjoner på denne undervisningsformen i lærerkollegiet, men jeg har ledelsen fullt med meg, lover Schou som oppfordrer flere til å følge hennes eksempel.

Lektoren mener likevel at faglige vurderinger fortsatt må være mellom lærer og den enkelte elev, og at karakterer aldri må legges ut på Facebook.

- Dette er et åpent nettsted, så man må være forsiktig med hva man legger ut. Men dette gir meg også en mulighet til å snakke nettvett med elevene mine, sier Schou.

LES OGSÅ:Hjernen takler ikke alle Facebook-vennene

Kunnskapsminister-ja

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener bruk av sosiale nettsteder kan skjerpe interessen for kunnskap.

- Jeg har flere gode eksempler på lærere som benytter seg av denne type virkemidler for å få opp skrive- og leseakviteten hos elever de tidligere har strevd med å engasjere, sier Halvorsen til VG Nett.

Hun mener bevisst bruk at Facebook kan styrke skolens faglige arena.

- Jeg har eksempler på norske skoleklasser som møter amerikanske skoleklasser i grupper på Facebook. De norske elevene lærer seg engelsk og får diskutere politikk, sier Halvorsen.

Facebook-forbud

Flere skoler tar derimot grep for å holde elever unna Facebook og andre sosiale medier i skoletimene.

I Oppland er Nettby og Facebook sperret for alle elever i videregående skole. Ved enkelte skoler gjøres det også forsøk med at lærerne kan styre elevenes nettbruk i sine timer, melder NRK.

LES OGSÅ:Brukte Facebook og Twitter til å lage bok om mobbing

Fagleder Liv Haugland ved Flekkefjord videregående skole forteller at skolen i fjor måtte blokkere elevenes tilgang til Facebook.

- Elevene brukte for mye tid på nettstedet, så vi stengte tilgangen. Vi ønsker ikke at elevene skal bruke tid på Facebook. I tillegg hadde vi en del tilfeller hvor det ble lagt ut uheldige ting om medelever og lærere der, sier Haugland til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks