Hovedinnhold

Eksperter ønsker røykfritt Norge innen 2040

BESTILTE RAPPORT: Ekspertgruppen leverte 1. februar sin rapport til Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: HELGE MIKALSEN
BESTILTE RAPPORT: Ekspertgruppen leverte 1. februar sin rapport til Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Foto: HELGE MIKALSEN
(VG Nett) Om noen år skal snusen helt bort fra nordmenns lepper - og innen 27 år skal sneipen være stumpet.

Av Elisabeth Skovly 

I alle fall dersom en ekspertgruppe nedsatt av Helsedirektoratet får det som de vil.

Tobakksskadeloven skal til behandling i Stortinget i mars. Blant forslagene fra helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre er at alle skoler skal bli røykfrie, og at kommunene skal gi konsesjon til salg av tobakk.

Men ekspertgruppen som 1. februar leverte en rapport til Støre, mener sterkere midler må til om vi skal bekjempe blant annet lungekreft og hjerte- og karsykdommer i fremtiden.

20 års aldersgrense

Deres mål er et Norge uten noen form for tobakk etter 2040. Først ønsker de at snusen skal ut - og aldersgrensen på røyk heves.

- Tiden er moden for å inngå forbud mot kjøp av tobakk i butikken, sier professor ved Universitet i Tromsø Maja-Lisa Løchen, som også jobber som overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Jonas Gahr Støre har jo selv sagt at vi skal bli et tobakksfritt Norge, og nå utfordrer vi ham til å sette et tidspunkt, forteller Løchen.

Ekspertgruppen vil i første omgang heve aldersgrensen på tobakk til 20 år og innen 2018 mener de at aldersgrensen for å kjøpe tobakk bør være 24 år.

Snus skal ut

Men tobakk i form av snus, behøver man ikke heve aldersgrensen på - snus skal ut.

- Vi mener at snus bør forbys innen 2017, på lik linje med resten av EU-landene minus Sverige, sier Løchen.

Finland har nå verdens friskeste tobakksskadelov, og skal være et røykfritt land innen 2040. Det er dem den norske ekspertgruppen har hermet etter.

- Det er på tide å ta grep. Tobakk er jo den enkeltfaktoren som er grunnen til mest sykdom og død, men som kan forebygges, sier Løchen.

Støre selv mener Norge er på vei mot tobakksfrihet, men er forberedt på litt motvind mot nye ordninger.

- Vi må huske at nye forslag på dette området ofte er svært kontroversielle når de kommer, men har stor aksept etter at de har virket en stund. Røykeloven er et godt eksempel på det, sier Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks