Hovedinnhold

Vil forby import av gatehunder til Norge: – Det haster

<p>KAN BLI FORBUDT: Flere instanser tar nå til orde for et forbud mot å ta med gatehunder til Norge. Merk: Gatehundene på bildet har ingenting med saken å gjøre.</p>

KAN BLI FORBUDT: Flere instanser tar nå til orde for et forbud mot å ta med gatehunder til Norge. Merk: Gatehundene på bildet har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Kuni Takahashi, AP
Både landbruksministeren, Senterpartiet og Mattilsynet tar til orde for et forbud mot import av gatehunder fra utlandet til Norge.

Denne saken handler om:

Senterpartiet leverte onsdag et forslag i Stortinget om å forby import av gatehunder. Det er næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) som har utarbeidet forslaget. Han kaller import av gatehunder «galskap» som kan true både folke- og dyrehelsen.

Les også: Mattilsynet advarer etter parasittfunn på gatehund

<p>VIL STRAMME INN: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).</p>

VIL STRAMME INN: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Foto: Jan Petter Lynau, VG

– Derfor haster det med å stramme inn. Dersom bakterier, parasitter og sykdommer kommer til Norge, vil det være svært vanskelig å bli kvitt det, sier han.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) ba onsdag Mattilsynet vurdere tiltak for å redusere smittefaren som kan oppstå når nordmenn tar med seg løshunder fra utlandet.

Fikk du med deg?: Avlivet hund - var mistanke om rabies

– Selv om Mattilsynet har stor oppmerksomhet på utfordringene som er knyttet til gatehunder, har jeg bedt dem om å vurdere tiltak for å redusere risikoen for å få inn uønskede smittestoffer og parasitter, sier statsråden til NTB.

Myndighetene oppfordrer folk til å hjelpe gatehunder i de landene de kommer fra, i stedet for å ta dem med til Norge.

Husker du? Vil avlive 60.000 hunder i Romania

– Det har de siste årene ikke manglet på advarsler fra myndighetene om farene ved å ta inn gatehunder til Norge. Tross advarsler, har det de siste årene vært flere tilfeller der gatehunder har ført med seg smittestoffer og parasitter som vi ikke har i Norge. Senest i forrige uke ble det funnet hjerteorm på en gatehund innført fra Spania, skriver avdelingsdirektør Eva Grendstad i brevet til Mattilsynet som blir bedt om å komme med en tilbakemelding innen 10. november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks