Hovedinnhold

WWF:- Kjøp ulver fra Russland

OMDISKUTERT: Norske bønder raser mot russisk ulvebestand i Norge, men advares mot å ta loven i egne hender. Her ulvetispa Olga. Foto: Geir Olsen, VG
OMDISKUTERT: Norske bønder raser mot russisk ulvebestand i Norge, men advares mot å ta loven i egne hender. Her ulvetispa Olga. Foto: Geir Olsen, VG
TRONDHEIM (VG) Stopp ulvedrapene, eller kjøp ulver i Russland og sett dem ut i Norge!

Denne saken handler om:

Slik ønsker WWF- leder Rasmus Hansson å erstatte ulovlig felte ulver i Norge.

- Regjeringen kan ikke sitte stille å se på at ulovlig ulvejakt setter en stopper for de bestandsmål de har satt seg for ulvestammen i Norge. Da må de svare med andre virkemidler enn de som har vært benyttet til nå, sier Hansson.

Les også:Lover 100.000 kroner til ulvejeger-tystere.

Snikjegere

Gleden i miljøvernorganisasjonene var stor da en hannulv vandret inn fra Russland, og slo seg til sammen med norske ulver. Ulven, som fikk navnet «Ivan», mener mange nå er drept i ulovlig jakt.

- Regjeringen har et bestandsmål på at det skal fødes 3 årlige valpekull innenfor ulvesonen. Det er ikke nådd. I 2009 vil vi sannsynligvis få bare ett valpekull, hvis Osdalsflokken får leve, men de er utenfor sonen.

SINT: Rasmus Hansson, WWF. Foto: SCANPIX
SINT: Rasmus Hansson, WWF. Foto: SCANPIX

Les også:- Skjøt ulver og dumpet dem i Rendalen.

Ifølge en rapport fra Skandulv er 50 prosent av ulver som døde i perioden 1999-2006 drept ulovlig. Den sørskandinaviske ulvebestanden lider av akutt innavl, derfor var «Ivan» et ekstra viktig individ som kunne bringe nye gener inn i ulveflokken.

Leserne diskuterer:- Vi trenger ikke ulv i Norge. Disse dyrene er langt fra truet av utryddelse, slik enkelte påstår!Delta i debatten her.

Må straffes

Å drepe den var en særdeles skadelig miljøkriminalitet. Det var et spesielt viktig individ i en rødlistet og truet art, sier Hansson.

Han mener derfor det er svært viktig at ulvedreperne blir stoppet og straffet. Men dersom politiet ikke lykkes med å få tatt de ansvarlige, er han klar på hva som må gjøres.

Les også:Mistenker ulovlig jakt etter mystiske ulveforsvinninger.

- Det må settes ut én russisk ulv for hver ulv som drepes ulovlig eller lovlig. Dette er eneste måten Regjeringen kan nå sine bestandsmål på.

- Ikke aktuelt

Jeg er klar over at dette er kontroversielt, og at myndighetene vil at ulven skal ordne dette selv. Men så lenge de mest verdifulle individene drepes, kan dette bli en måte for Jens Stoltenberg å nå bestandsmålene for ulv i Norge, sier Rasmus Hansson.

Seksjonssjef Terje Bø i artsavdelingen i Direktoratet for Naturforvaltning sier at dette ikke er aktuell politikk i Norge i dag. Ut over det ønsker han ikke å kommentere utspillet fra WWF.

Støttes

Leder i Norges Miljøvernforbund (NMF) Kurt Oddekalv støtter utspillet fra WWF.

- Det ble presentert som en aprilspøk, men bør så absolutt vurderes tiltak mot ulovlig jakt. Dersom vi hadde satt ut en eller tre for hver som ble skutt, ville en kanskje få slutt på de ulovlige fellingene.

I alle fall bør en nå sørge for at alt som felles ulovlig av rovvilt, må gå til fratrekk fra de kvotene som skal felles, sier Oddekalv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks