Hovedinnhold

Tror ulvene i Oslo får valper nå

Kan bli midlertidig ferdselsforbud hvis hiet blir funnet

ULV ULV: Ulveparet markerte revir i Østmarka i vinter. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: LARS GANGÅS / Statens naturoppsyn
ULV ULV: Ulveparet markerte revir i Østmarka i vinter. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: LARS GANGÅS / Statens naturoppsyn
(VG Nett) Ulveparet Fenris og Frøya kan fort bli foreldre denne uka. I tilfelle blir de de første ulvene på lang tid som får valper i Østmarka.

Denne saken handler om:


Sjansen for at ulveparet venter valper blir ansett som stor, mener rådgiver Christian Hillmann ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus' miljøvernavdeling. Basert på forskning anslår han at det er tre fjerdedels sjanse for at valper blir født.

De to ulvene dukket noe overraskende opp i Østmarka i vinter, hvor de markerte revir og viste såkalt brunstadferd, som antyder paring. De to fikk navnene Fenris og Frøya i en navnekonkurranse arrangert i samarbeid mellom VG, NRK og Naturvernforbundet.

Leter etter tegn

Ingen vet eksakt hvor i Østmarka ulvene holder til, men eksperter vil i løpet av måneden dra til området for å lete etter tegn på ulvefødsler.

- Finner man et hi, kan det hende det blir opprettet midlertidig ferdselsforbud, men dette må vi vurdere dersom det blir aktuelt, sier Hillmann. Han oppfordrer på det sterkeste å la ulvene være i fred, om folk kommer over det de tror kan være et ulvehi.

- Når ulvene er i hi med valper, er de sårbare for forstyrrelse. Trekk deg rolig ut av området, ikke gå nærmere, og husk båndtvangen, sier Hillmann.

Kan bli mange ulvehyl

Dersom det etableres en ulvefamilie, vil folk i det populære turområdet trolig merke det i større grad.

- Til sommeren vil det ikke være utenkelig at man kan møte på nysgjerrige ulvevalper i store områder. Valpene kan gå så langt som fem kilometer fra hverandre og foreldrene, og det kan bli mye uling. Rådene fra fagfolket er fremdeles å la ulvene være i fred, skriver Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Da vil det også fort komme spørsmål om noe er galt med ulven, fordi den kan være nærgående. Man kan kanskje se nysgjerrige ulvevalper med litt merkelig oppførsel, som folk vil synes er litt unormal. Men når det gjelder valper er det nesten normalt med unormal oppførsel, sier Christian Hillmann til VG.

Politiet og Statens Naturoppsyn vil ha mer aktivitet i området fremover.

Denne grafikken ble laget basert på opplysninger i vinter. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Denne grafikken ble laget basert på opplysninger i vinter. Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Hadde løpetid

Lederen Morten Kjørtstad i Rovdata fortalte i vinter at tispa hadde løpetid og at paret så ut til å ha brunstadferd.
- Det er derfor sannsynlig at paret vil produsere valper til våren, sa han til VG.

Petter Wabakken, som er prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark, sa i vinter at det er 17 år siden ulv etablerte seg med fast tilhold øst for innsjøen Øyeren for første gang i nyere tid.

- 16 år etter er det nå dokumentert et revirmarkerende ulvepar vest for Øyeren. Hvis dette paret føder valper til våren, må vi veldig mange tiår tilbake i tid siden sist dette skjedde i dette området, sa Wabakken til Rovdata.no.

Bildespesial: Ulv forårsaket kollisjon på motorvei

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks