Hovedinnhold

Tok unike bilder av sjelden hvit hval på Svalbard

(VG Nett) For britiske Dan Fisher (32), har den hvite knølhvalen han så utenfor kysten av Svalbard blitt hans livs «Moby Dick».

Denne saken handler om:

Fra toppen av masten på seilbåten «Antigua», tok båtmaskinisten fra Wales bilder og film av den hvite knølhvalen.

- Vi trodde først det var et isfjell. Alle var helt ekstatiske. Jeg klatret opp i masten for å få et bedre syn av dyret, sier han til VG Nett.

Den 11. august i år befant seilbåten seg da ved Hinlopenstretet mellom Spitsbergen og Nordaustlandet på Svalbard.

VGTV: Ekstremt sjelden hvit hval filmet utenfor Svalbard

- Så den bare en gang

Passasjerer og mannskap om bord ble vitner til at en stor flokk med rundt 20 knølhvaler jaktet fisk i bortimot halvannen time.

- Den var helt integrert i gruppen og ble behandlet som et hvilket som helst annet medlem av flokken. De dykket ned sammen, og svømte sakte opp i en sirkel mens de blåste luftbobler for å presse fisken opp, sier kaptein Joachim Schiel til VG Nett.

SÅ «MOBY DICK»: Britiske Dan Fisher fikk en naturopplevelse av de sjeldne i havet utenfor Svalbard. Foto: Privat
SÅ «MOBY DICK»: Britiske Dan Fisher fikk en naturopplevelse av de sjeldne i havet utenfor Svalbard. Foto: Privat

De to jobber på den nederlandske seilbåten som hvert år drar på ekspedisjonscruise til Svalbard.

I løpet av sine 10 år til sjøs har Fisher sett mange typer hval, men dette var den første hvitfargede han har sett.

- Jeg tror ikke jeg får se den igjen, selv om jeg gjerne vil det. Vi så den bare en gang på vår tur. Selv om «Moby Dick» var en spermhval, var det nesten samme følelsen, sier maskinisten, som døpte den hvite hvalen ble til «Willow».

BILDESPESIAL: Unike bilder av hvit knølhval

- Helt unike bilder

- SJELDEN: Marinbiolog Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt er begeistret over at en hvit hval har blitt sett i norske farvann. Foto: Norsk Polarinstitutt
- SJELDEN: Marinbiolog Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt er begeistret over at en hvit hval har blitt sett i norske farvann. Foto: Norsk Polarinstitutt

Ved Norsk Polarinstitutt kaller marinbiolog Christian Lydersen bildene for helt unike.

- Det har bare vært gjort en tidligere observasjon av en hvit knølhval, hvalen Migaloo i Australia. Det er ingen hvite hvaler som er blitt registrert i Nord-Atlanteren før. I arkivet til Havforskningsinstituttet ble det sett en hvit kalv for åtte år siden ved Finnmarkskysten. Vi tror at det er den samme hvalen, sier marinbiologen til VG.

Etter å ha tatt kontakt med Fisher og andre båter som så hvalen, har han skrevet en forskningsrapport på den sjeldne observasjonen.

- En skal ha flaks for å kunne se den. Det er et stort hav og disse dyrene vandrer langt. Det er en hvit hval, men den er ikke albino. Den har en genfeil som kalles leucistisk. Det gir en feil på fargepigmentene og den har ikke de røde øynene som kjennetegner albinodyr. Vi dokumenterer det vitenskapelig i og med at den er sjelden, sier Lydersen.

Den australske hvite knølhvalen Migaloo har blitt en turistattraksjon utenfor kysten av Queensland og har en egen nettside hvor alle observasjoner blir registrert.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks