Hovedinnhold

Tigeren Boonya ble firebarnsmor 17. mai

* Se de nyfødte tigerbabyene direkte på overvåkningskamera

Da den utrydningstruede tigerhunnen Boonya fødte fire tigerbabyer på nasjonaldagen ble tigerbestanden i Kristiansand Dyrepark doblet.

Denne saken handler om:

Den sibirske tigerhunnen Boonya kom til dyreparken i Kristiansand for to år siden. På 17. mai ble hun mor for første gang.

– Vi synes dette er veldig gøy. Vi har håpet at dette skulle skje lenge nå, sier salgs- og markedssjef Anniken Bjørnstad Schjøtt i Kristiansand Dyrepark.

Boonya

* Boonya ble født 9. mai 2011 i en dyrepark i Novosibirsk i Russland. Moren hennes levde ute i naturen i Sibir, men satt fast beinet i en snare (utsatt av krypskyttere) og ble heldigvis funnet av skogvoktere som tok seg av henne. Hun ble behandlet av veterinær, men beinet var for skadet til at hun kunne tilbakeføres til naturen. Derfor ble hun beholdt i en dyrepark i Novosibirsk som en del av det internasjonale bevaringsprogrammet for sibirske tigere. Hun fikk der flere unger, blant dem Boonya.

* Boonya ble av det internasjonale bevaringsprogrammet i EAZA sendt til Dyreparken i Kristiansand 13. februar 2013.

* Både Boonya og hannen Ulysses er en del av bevaringsprogrammet. Ulysses er født 15. august 2000 og kom til Dyreparken 10. mai fra Kiev. Han har tidligere fått to kull med unger, sammen med Ryeka.

* Sibirsk tiger er klassifisert som kritisk truet på IUCNs rødliste.

* På 1940-tallet var det bare 20-30 tigere igjen i vill tilstand. Bevaringsprogrammer har imidlertid ført til at antallet har økt. I dag finnes det mellom 400 og 500 sibirske tigere i naturen. Det er viktig at vi bevarer tigere i dyreparker så vi har en sunn populasjon som reserve for fremtiden.

* Tigere føder vanligvis 2-4 unger i et kull.

Kilde: Dyreparken i Kristiansand

Fire år gamle Boonya kom til Kristiansand for to år siden fra Sibir, og er en del av det internasjonale bevaringsprogrammet for sibirske tigere EAZA.

– Dette er veldig spennende for bevaring av arten, sier Bjørnstad Schjøtt.

Lar moren få ro

Veterinær Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken forteller til VG at alt står bra til med mor og de fire nyfødte.

– Alle fire drikker melk, og vi ser at Boonya tar godt vare på dem, sier han.

Dyreparkens ansatte lar den ferske moren få være helt i fred, men følger godt med på overvåkningskamera.

– Vi lar henne få ro, men følger godt med. Alt ser helt flott ut, så det er bare å nyte synet. Det viktigste nå er at moren får ro og at hun får knyttet seg til ungene, sier Ølberg.

Ølberg forteller at det er for tidlig å si hva slags kjønn tigerbabyene har.

– Det er vanskelig å se når de er små, så det vil ta en stund før vi kan si det sikkert, sier han.

Les også:Kamelfødsel i dyreparken

Skjermer babyene

– Når kan publikum få se tigerbabyene?

– En god stund nå vil man bare kunne se på overvåkningskameraet, men etter hver vil det avhenge av hvor Boonya plasserer dem, og om hun flytter dem nærmere vinduet, Akkurat nå ligger de litt i skjul, og det er helt naturlig at hun holder dem litt skjermet, sier han.

Tigerpappaen, Ulysses, får foreløpig heller ikke møte ungene sine.

VG har tidligere skrevet om «tvangsekteskapet» mellom Boonya og Ulysses.

Dyrepasserne observerte at Boonya og hanntigeren Ulysses paret seg i fjor, og håpet på det beste, men det er først de siste ukene at man har sett en voksende mage og en endret atferd.

Derfor ble Boonya nøye overvåket de siste ukene.

Det var dyrepasser Hilde Strædet som ble den første til å se ungene. De siste ukene har hun stått opp hver natt klokken 04.00 for å sjekke overvåkningskameraet som har vært plassert inne hos Boonya.

Natt til 17. mai var det ingen unger å se, men da hun kom på jobb på morgenen kl. 07.00 fikk hun se de små krabatene.

– Det var litt vanskelig å se om det var tre eller fire. Men det tok ikke lang tid før vi kunne konstatere at det var fire unger. Det var veldig moro å være på jobb når dette skjedde, forteller hun.

LES OGSÅ: Sabina (24) ble kysset av Tiger

<p>FIREBARNSMOR: Tigerhunnen Boonya tar godt vare på de fire nyfødte tigerbabyene, ifølge de ansatte i dyreparken.<br/></p>

FIREBARNSMOR: Tigerhunnen Boonya tar godt vare på de fire nyfødte tigerbabyene, ifølge de ansatte i dyreparken.

Utrydningstruet

Biolog Helene Axelsen forteller i en pressemelding at både Boonya og faren Ulysses har verdifulle gener.

En DNA-test har resultert i at begge to er blitt ranket som to av de mest verdifulle sibirske tigrene i verden, genetisk sett. Derfor er det blitt knyttet stor spenning til denne fødselen, og Axelsen tror nyheten vil bli svært godt mottatt blant dem som har ansvar for sibirske tigere i det internasjonale bevaringsprogrammet.

– En tigerfødsel er veldig stas for oss. Det har bare skjedd to ganger tidligere i Norge, og aldri tidligere er det født et kull på fire, sier adm.dir. Per Arnstein Aamot i Dyreparken i pressemeldingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks