Hovedinnhold

Stopper smertefulle giftforsøk

LILLEHAMMER/TRONDHEIM (VG) Uten tillatelse skal ansatte ved St. Olavs Hospital ha utført ekstremt smertefulle tester med blåskjellgift på mus.

Denne saken handler om:

Nå er de blitt pålagt å stanse all videre utprøving av skjelltoksiner på forsøksdyr. Det statlige Forsøksdyrutvalget mener dyreavdelingen i Trondheim aldri har hatt tillatelse til å gjennomføre gifttestingen. Likevel har sykehuset foretatt svært belastende og smertefulle forsøk med et stort antall mus helt siden 2000.

- Fikk aldri svar

Ansvarshavende ved dyreavdelingen i Trondheim, Ingolf Hanssen, mener at utvalget selv er å klandre for at det ikke foreligger en formell godkjenning.

- Jeg mener at Forsøksdyrutvalget tar feil. Denne testingen gjør vi for Norges veterinærhøgskole, som ikke har kapasitet. Allerede i 2000 skrev vi et brev til Forsøksdyrutvalget med spørsmål om vi trengte godkjenning, men vi fikk aldri noe svar. Vi antok derfor at vi kunne gjennomføre dette på Veterinærhøgskolens tillatelse, sier Hanssen til VG.

Han påpeker at dersom St. Olavs Hospital ikke hadde foretatt slike toksintester, ville det i stedet ha blitt gjennomført et annet sted.

Politianmeldt

Denne uken ble han og sykehuset politianmeldt av Dyrevernalliansen i Norge for brudd på dyrevernloven og forskrift om forsøk med dyr. Ifølge Dyrevernalliansen er forsøkene klart ulovlige og ekstremt smertefulle for enkelte av dyrene. Gifttestingen foregår ved at ekstrakter fra blåskjell sprøytes inn i buken på forsøksdyrene. Dersom musene viser symptomer på forgiftning, vet man at blåskjellet er farlig og ikke må spises av mennesker.

Juridisk rådgiver Live Kleveland Karlsrud i Dyrevernalliansen mener at forgiftede dyr blant annet får symptomer som lammelser, krampetrekninger og nerveforstyrrelser før de dør av skadene.

I vedtaket fra Forsøksdyrutvalget 30. juni i år heter det at utvalget ikke kan se at det foreligger korrekt rapportering omkring dyreforsøkene fra St. Olavs Hospital for årene 2001, 2002 og 2003.

Hanssen opplyser at det i løpet av denne perioden er brukt 5446 mus i skjelltestene.

- Jeg mener vi har rapportert dette på en korrekt måte. Og jeg kan faktisk ikke se at vi har foretatt oss noe særlig galt, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks