Hovedinnhold

Slipper fengsel etter kattedrap

(VG Nett) Et kjærestepar er i Haugaland tingrett dømt for et bestialsk drap på en katt.

Denne saken handler om:

REAGERER: Pressekontrakt i NOAH, Siri Martinsen, reagerer kraftig på dommen. Foto: Pressebilde NOAH
REAGERER: Pressekontrakt i NOAH, Siri Martinsen, reagerer kraftig på dommen. Foto: Pressebilde NOAH

Både gutten (19) og jenta (18) som var tiltalt for å ha mishandlet en katt til døde, ble i Haugesund tingrett dømt til 14 dagers betinget fengsel for å ha slått og sparket katten. Begge frifinnes dermed for erstatningskravet på 18.900 kroner. Aktor Brita Lysaker, fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, la i tillegg ned påstand om 60 timers samfunnsstraff for begge de tiltalte, skriver Haugesunds Avis.

Bestialsk mishandling

Grunnlaget for tiltalen var at de to skal ha bundet en kjetting stramt rundt kattens hals før de brant værhårene av den med
lighter. Til slutt skal de ha tråkket
på kattens hode slik at den døde, skriver Haugesunds Avis.

I dommen fra Haugesund tingrett heter det at de to tiltalte dømmes for en uforståelig og bestialsk mishandling av en katt. Kjæresteparet ble dømt til 14 dagers betinget fengsel, men en prøvetid på to år.

Det går også frem at begge de tiltalte erkjente forholdet i sin første samtale med politiet, og at dette måtte tillegges vekt ved straffeutmålingen. Begge forsvarerne la ned påstand om at deres klienter måtte anses på mildeste måte.

- Samfunnsstraff for strengt

I dommen heter det at retten mener samfunnsstraff vil være for strengt. Tiltalen i saken går etter dyrevernloven paragraf 8, som rammer slag og spark mot dyr. Gjerningsbeskrivelsen i tiltalen omfatter mer enn slag og spark, men retten ser at dette er forhold som ligger utenfor det som rammes av straffebudet, skriver Haugesunds Avis.

Videre står det i dommen, at det i så måte kan synes som om påtalemyndighetens tiltalegrunnlag er for mangelfylt, og at en ved den tiltalen som er tatt ut, ikke har klart å fange opp alle aspekter ved handlingen.

Reagerer kraftig

NOAH- for dyrs rettigheter reagerer kraftig på dommen, og har sendt en oppfordring til aktoratet om å anke.

- Denne dommen kan gi et signal om at dyrs lidelse ikke er viktig. Det er en svært grotesk sak der bruk av dyr som hevn skal være motivet. Vi synes retten har en plikt til å understreke at mishandling av dyr er alvorlig, sier pressekontakt veterinær Siri Martinsen til VG Nett.

Ber om anke

Også Norsk Huskattforening ber aktor i saken, Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, om å anke saken inn for lagmannsretten.

- Det er uforståelig at ikke Dyrevernlovens §31 i sin helhet ble anvendt i denne saken, men at kun dyrevernlovens § 8 nr 1 ble anvendt. Dommen kan ikke bli stående og danne presedens for lignende saker. Den må derfor ankes med et bredere og mer relevant lovgrunnlag. En anke er også viktig i forholdt til at vold mot dyr ofte er forløperen til vold mot mennesker og er
således med på å øke volden i samfunnet generelt, skriver leder for Norsk Huskattforening, Bodil Eikset, i en pressemelding.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks