Hovedinnhold

Skulle lete etter krabbe - fant hval

STRANDET: Her står Magne Angelhus Morstøl oppå den strandede grindhvalen i fjæra på Veiholmen på Smøla. Foto: Ingar Angelhus
STRANDET: Her står Magne Angelhus Morstøl oppå den strandede grindhvalen i fjæra på Veiholmen på Smøla. Foto: Ingar Angelhus
(VG Nett) Ingar Angelhus (71) tok med seg barnebarna for å lete etter krabber i fjæra på Veiholmen på Smøla. Der fant de en strandet grindhval.

Denne saken handler om:

71-åringen og kona har barnebarn som til vanlig bor i Molde på feriebesøk. Fredag morgen gikk de seg en tur i fjæresteinene for å lete etter krabber.

- På tur ut i fjæra fikk vi øye på hvalen liggende på svaberget. Jeg har sett dem i fjæra tidligere, men det er lenge siden jeg har sett noen ligge død på land som denne. Den kan ikke ha ligget der lenge, for det var helt rent på berget rundt den, forteller Angelhus som anslår hvalen til å være om kring seks meter lang.

Grindhvaler kan bli 4-6 meter lange og veie opp mot 3000 kilo, og finnes i nordlige farvann.

Johannes Schrøder, ansvarlig for vilt- og naturforvaltning i Smøla kommune, sa fredag ettermiddag til lokalavisen Tidens Krav at han ville ta tak i saken, for å finne en løsning.

Barnebarnet Magne Angelhus Morstøl (12) hadde ifølge bestefaren aldri sett en hval før. Han klatret opp på hvalen og balanserte på den i fjæra.

- Det var en «Hvalborg», en hunnhval altså, ler han.

Magne Lillehaug ved Smøla Havfiskesenter har fredag kveld slept hvalen ut i havet.

- Jeg har slept den så langt ut at den blir tatt av strømmen og ført avgårde nordover, slik at den ikke flyter i land igjen og blir liggende å råtne i fjæresteinene, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks