Hovedinnhold

Skeptisk til å la dyr bli amputert

LEVER LIKE BRA: Eier Lasse Gjerde mener sledehunden Tim nyter livet like godt på tre ben. Foto: Espen Braata
LEVER LIKE BRA: Eier Lasse Gjerde mener sledehunden Tim nyter livet like godt på tre ben. Foto: Espen Braata
TROMSØ (VG) Norske eksperter frykter at amputasjon blir en billigløsning som behandlingsmetode for dyr.

Denne saken handler om:

For dersom det blir mer akseptert, kan amputasjon framstå som et likeverdig og fristende alternativ til annen behandling - enten for dyreeiere med stram privatøkonomi eller dyrleger uten spesialkompetanse.

Det fastslår Rådet for dyreetikk i en utredning om hva som er etisk forsvarlig veterinærbehandling. De stiller seg skeptisk til allmenn aksept av amputasjon som et behandlingsalternativ.

Får reaksjoner

Og med seg på lag har de mange av landets dyreeiere. En del vegrer seg nemlig for slik behandling av sine kjæledyr. Årsak: Negative reaksjoner fra omverdenen.

- Dette er ikke vanlig, og vil heller ikke bli helt vanlig. En dyreeier som velger denne behandlingen, kan vente negative reaksjoner, sier veterinær Kristian Roll ved Harstad dyreklinikk.

- Tilpasser seg

I mange tilfeller legges fjerning av lem frem som et alternativ til avlivning, men en stor del av dyreeierne takker nei, ifølge veterinærer VG har snakket med. Dette gjelder ikke bare beinkreft, hvor amputasjon i praksis kun er livsforlengende behandling, men også infeksjoner og kompliserte brudd eller skader.

- En del dyreeiere frykter at livskvaliteten ikke blir den samme etter en amputasjon, men vår erfaring er at både hunder og katter raskt tilpasser seg et liv på tre bein, sier kirurg Fridtjof Emsell Larsen ved Oslo dyreklinikk, hvor det årlig utføres fem-ti slike operasjoner.

En nederlandsk undersøkelse viser også at de fleste eiere en tid etter amputasjonen vurderer dyrets livskvalitet som lite påvirket av funksjonshemningen. De fleste hundene var i stand til å gå på tre bein etter bare en måned - tidligere enn eierne selv regnet med.

- I enkelttilfeller kan hunder fungere veldig godt etter amputasjon, bekrefter veterinær og tidligere medlem av Rådet for dyreetikk, Ann Margaret Grøndahl ved smådyrsklinikken på Norges veterinærhøgskole.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks