Hovedinnhold

Satte motor på død gris

KRISTIANSAND (VG) Med kringkastingssjefen som tilskuer underholdt Kristopher Schau & Co. med å maltraktere dyrelik. Nå raser dyrevennene mot NRK.

Denne saken handler om:

Schau og resten av redaksjonen bak det populære radioprogrammet «Karate» lager denne uken både radio- og TV-sendinger fra havnebassenget i Kristiansand i forbindelse med Quartfestivalen.

Fra scenen har de i tirsdagens og gårsdagens show blant annet fylt marsvin og rotter med helium til de eksploderte, i et forsøkt å lage det de kaller «organiske ballonger».

Tirsdag var kringkastingssjefen på besøk for å overvære NRKs dekning av musikkfestivalen, og sto blant publikum da innvollene av de døde rottene ble blåst ut mot tilskuerne.

I går brukte «Karate»-redaksjonen en 250 kilo tung gris som båt. Først fylte de grisen med flytemateriale - før de satte på en påhengsmotor og brukte den som båt.

- Dette er noe av det flotteste jeg har sett, kunne Kristopher Schau opplyse fra scenen.

Dyrevernerne i Kristiansand er rasende.

- Jeg kjenner jeg blir sint. Men kanskje aller mest trist. Jeg synes det er forferdelig trist å se at folk lar seg underholde av slikt, sier Ragnar Ommundsen i Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

- Så sint at jeg skalv

Ommundsen er rystet over at publikum sto og lo mens de så på det som skjedde.

- Å stå og se på noe sånt er helt absurd.

Spesielt ille synes han at det er profilerte medarbeidere i en stor mediebedrift som behandler dyrene på denne måten.

- Mediene har så stor makt, og faren er jo at unge mennesker vil ta etter det de ser.

Eileen Baardsen (19), som representerer dyrevernsorganisasjonen NOAH i Kristiansand, var til stede på «Karate»s sendinger både tirsdag og onsdag.

- Jeg ble dårlig, og så sint at jeg skalv, sier Baardsen, som skjelte ut Kristopher Schau etter at de hadde brukt rotter som heliumballonger i tirsdagens program.

Men ifølge Baardsen lo programlederen bort kritikken fra dyrerettighetsforkjemperen.

- De er med på å skape en holdning om at man kan gjøre hva man vil med dyr, raser Baardsen, og utdyper:

- Han har sine perverse ideer, og det må han få lov til, men når de gjennomfører det og sender det på den måten, blir jeg redd. Hva blir det neste? Kvinnediskriminering, rasisme, barnemishandling? Det er et mønster at overgrep gjenspeiles i måten man behandler dyr på, sier Baardsen.

- Hva synes du om at NRK sender dette?

Sterke reaksjoner

Da TV-versjonen av «Karate»s tirsdagssending ble sendt natt til i går, var det anledning til å sende inn SMS-meldinger med synspunkter på programmet. Etter de VG får opplyst, var reaksjonene på behandlingen de døde dyrene ble utsatt for, mange og sterke. Men da VG henvendte seg for å få en utskrift av meldingene som var sendt på TV, avslo fjernsynsledelsen i NRK.

I går sendte Dyrebeskyttelsen Norge en klage til kringkastingssjefen der de ba om en redegjørelse. «Er denne type underholdning etisk problematisk?» spør dyrevernorganisasjonen i brevet.

- Dyrebeskyttelsen har krav på et svar, og det skal de få på en skikkelig måte, sier Bernander.

Han ønsker overhodet ikke å kommentere spørsmålet om etikken rundt å bruke maltraktering av døde dyr som underholdning på TV og radio. Heller ikke hva han selv syntes om å være publikummer mens hans ansatte sprengte rottelik i filler fra scenen.

Alt var klarert

Kanalsjef i NRK Petre, Marius Lillelien, opplyser at alt «Karate» foretok seg fra scenen, var klarert med ham.

Men:

- Jeg forstår jo at dette kan provosere noen. Men det er viktig for meg å understreke at dette er døde dyr som er behandlet av fagfolk, og de har ikke lidd noen overlast.

Da VG konfronterte «Karate»-redaksjonen med kritikken fra dyrevernerne etter sendingen i går, virket de svært overrasket.

- Hvis de reagerer på dette, så må de jo angripe alle barn som leker med maten også, mener Kristopher Schau.

- Vi har jo bare badet litt med maten, sier Alexander Schau.

- Men å bygge en båt av en gris?

- Ja? Jeg håper da for Guds skyld at noen bygger en flåte av meg også når jeg dør, sier Kristopher Schau.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks