Hovedinnhold

Salget av pels har eksplodert i kulden

Dyrebeskyttelsen: - Folk går med døde dyr på seg!

(VG Nett) Karin og Eva er blant de mange som bruker pels for å holde kulden unna. Det får dyrebeskyttelsen til å se rødt.

Denne saken handler om:

- Jeg klarer ikke å forstå hvorfor folk gjør dette. De går faktisk rundt med døde dyr på seg, sier Kari Berdalen, daglig leder for Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus.

Nettmøte:Les ekspertenes kulderåd

Hun mener det finnes nok av andre måter å holde seg varme på, og at det er ren og skjær dumskap som får folk til å velge pels.

VG Nett-leser: «De nye, store pelsdyranleggene som bygges, vil ligge i lukkede haller, med liten innsikt. Flere tusen dyr vil bety at det vil være så og si umulig at alle individer får daglig tilsyn». Hva mener du om pelsdyrdrift? Diskuter her

- Hadde dette vært for 70 år siden så kunne jeg forstått det, men vi lever i 2009 med uendelige valgmuligheter. Dette er rett og slett forkastelig, sier Berdalen.

- Ære være Märtha for at hun går med fuskepels!

Elsker pels

VG Nett har møtt to venninner som derimot ikke deler Berdalens oppfatning.

- Vi går med pels fordi det er så kaldt. Når den likevel henger i skapet så må vi jo bruke den, sier Karin Johansen.

GODT PÅKLEDD: Kulda har ført til at pelssalget har økt betraktelig den siste måneden. Eva Bugge (fra venstre) og Karin Johansen mener pels er det som varmer best. Kari Berdalen i Dyrebeskyttelsen liker det dårlig. Foto: Daniel Harbo
GODT PÅKLEDD: Kulda har ført til at pelssalget har økt betraktelig den siste måneden. Eva Bugge (fra venstre) og Karin Johansen mener pels er det som varmer best. Kari Berdalen i Dyrebeskyttelsen liker det dårlig. Foto: Daniel Harbo


Damene har stor forståelse for kritikken som rettes mot pelsbruk, men tror at kulden overskygger moralen hos mange i disse dager.

Les også:Forhatte krypdyr fryser ihjel

- Det er det eneste som hjelper når det er så kaldt. Folk må få lov til å ha ulike synspunkt, men jeg er av den oppfatningen at dette er et helt nydelig plagg å gå med, smiler Eva Bugge.

Kulda har gitt omsetningsvekst

Leder for pelsbransjens hovedorganisasjon, Pelsinform, Morten Sauer, bekrefter at salget har økt kraftig de siste ukene.

- Salget av pels har eksplodert den siste tiden. Det var stusselig i høst, men etter at kulden satte inn sa det rett og slett pang, sier Sauer til VG Nett.

VGTV:Slik kler du deg i kulda

VG Nett-leser: «Ekte pels varmer mer enn fake.Jeg mener imidlertid at pelsbrukeren bør bo under ekstreme værforhold for at det argumentet skal holde». Hva mener du? Diskuter her

- Fusk er fy

Han er ikke videre bekymret for at flere kjente personligheter nå velger å ta et kraftig standpunkt mot bruken av pels.

- At frøken Stordalen går ut og kommenterer hva hun synes om pels, hjelper oss mer enn det skader, ler Sauer. Det som er skadelig er at norske bønder ikke gjør jobben sin.

Les også:Sprengkulda skaper «forurensningslokk» over byene

Sauer har heller ingen tro på at fuskepels vil være med på å ødelegge for bransjen.

- Fuskepels er fy, og har overhodet ikke den samme effekten som ekte vare. Det er også mer skadelig for miljøet enn et naturprodukt noen gang kan bli.

LIDER FOR SKJØNNHETEN: De dyrevelferdsmessige utfordringene i pelsdyrholdet gjør at Norsk Veterinærforening har foreslått å opprette en egen helsetjeneste for pelsdyr. Foto: Nettverk for dyrs frihet
LIDER FOR SKJØNNHETEN: De dyrevelferdsmessige utfordringene i pelsdyrholdet gjør at Norsk Veterinærforening har foreslått å opprette en egen helsetjeneste for pelsdyr. Foto: Nettverk for dyrs frihet


Lodne luer

Innehaver av pelsbutikken Studio H. Olesen forteller at de lodne hodeplaggene har blitt revet bort den siste tiden.

- Vi er rett og slett tom på lageret, og gjør alt vi kan for å produsere nok i øyeblikket, sier eier Henning Olesen.

Les også:Rekordhøye forurensningsnivåer i flere byer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks