Hovedinnhold

Rovdyrforlik: Setter grense for antall bjørner i Norge

**Frp: - Klart for historisk bjørnejakt
**Naturvernforbundet frykter for bjørnene

- GJØR SKADE: Livet blir tøffere for Norges bjørner etter det nye rovdyrforliket. Det skal maksimalt være 212 bjørner i landet. Foto: Geir Olsen
- GJØR SKADE: Livet blir tøffere for Norges bjørner etter det nye rovdyrforliket. Det skal maksimalt være 212 bjørner i landet. Foto: Geir Olsen
Partiene på Stortinget ble sent torsdag kveld enige om et forlik om norsk rovdyrpolitikk.

Denne saken handler om:

Forliket innebærer blant annet at det er satt en øvre grense på antall bjørn i Norge. Det skal tas ut hannbjørn slik at det ikke er mer enn 1,5 hannbjørn per binne og 6,5 binne per yngling. Det gir et makstall på 212 bjørn.

- Vandrende hannbjørn gir stor skade på beitedyr. Et økt uttak av hannbjørner vil føre til reduserte husdyrtap og bedre forutsigbarhet for beitenæringen, sier Senterpartiets Erling Sande.

Les også: Sp til kamp mot bitre hannbjørner

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener den nye rovdyrpolitikken vil skape større trygghet for innbyggerne og husdyr som bor i rovdyrutsatte områder.

- Nå er det duket for den største bjørnejakten som har skjedd i moderne tid, sier han.

Nødverge

Forliket innebærer også en utvidet nødvergerett. Rovdyr kan nå avlives for å beskytte hund ved direkte angrep av rovdyr.

Dessuten blir det sterkere lokal styring, noe Høyre og Fremskrittspartiet fremhever som svært viktig.

- For Høyre var det viktig å sikre en sterkere lokal forvaltning for å få ned konfliktnivået i området med rovdyr, og det har vi nå fått gjennomslag for, sier Høyre-leder Erna Solberg etter enigheten.

Venstre-leder Trine Skei Grande innrømmer at forliket ligger et godt stykke unna partiets primærstandpunkter, men mener likevel det er en fordel med et bredt forlik.

- Dette er et forlik som både sikrer overlevelsen til de store rovdyrene i Norge, samtidig som det vil redusere konfliktnivået. At alle partiene er med gjør at dette forliket er viktig og riktig, sier hun.

Les også: Opposisjonen vil lage forslag til rovdyrforlik

Også Eirin Sund, energi- og miljøpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, mener det er et kvalitetstegn ved det norske Stortinget at samtlige partier klarer å samle seg om en forutsigbar og helhetlig politikk for rovdyrene.

- For oss har det viktig å unngå symbolpolitikk og finne fram til tiltak som reelt bidrar til å redusere tapene i beitenæringen og dempe konfliktnivået, sier hun.

Ulv utsatt til 2013

Partiene besluttet å utsette spørsmålet om det langsiktige bestandsmålet for ulv til 2013. Årsaken til dette er at regjeringen skal bli enige med Sverige om en bestandsregulering og fordeling av grenseulv.

- Høyre ønsket å redusere bestandsmålet for ulv, og det kommer vi til å kjempe for i neste runde dette skal diskuteres, sier Erna Solberg.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er meget fornøyd med at det på overtid torsdag kveld ble oppnådd enighet i forhandlingene.

- Det er gjort grep både når det gjelder bestandstall og forvaltning. Hvis Sp hadde vært alene, ville vi gått enda lenger, men jeg mener det er viktig at vi har en bred basis for denne enigheten, sier Brekk.

Les også: Navarsete krever Sp-seire i rovdyrsaken

Drøftingene om rovdyrpolitikken ble gjenopptatt tirsdag etter at det ble forhandlingsbrudd i forrige uke.

Saken fortsetter under bildet ...

UTSATT: Ulvebestanden har vært blant stridstemaene i rovdyrdiskusjonen på Stortinget. Denne ulven ble felt av et offentlig jaktlag tidligere i måneden. Foto: Statens naturoppsyn
UTSATT: Ulvebestanden har vært blant stridstemaene i rovdyrdiskusjonen på Stortinget. Denne ulven ble felt av et offentlig jaktlag tidligere i måneden. Foto: Statens naturoppsyn


Frykter for bjørnene

Naturvernforbundet frykter at det nye rovdyrforliket vil gå hardt utover bjørnene.

- Forliket kan føre til en kraftig reduksjon av bjørnestammen i Norge. Når det skal bli færre ynglinger og langt lettere å få lov til å skyte bjørn, frykter vi det vil gå hardt utover bjørnene, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Han håper videre at de lokale rovviltnemndene, som nå får mer ansvar, er sitt ansvar bevisst.

- Vi håper de tar ansvar for at vi skal ha ulv, bjørn, jerv og gaupe i Norge, og ikke bare leter etter argumenter for å skyte mest mulig slik de har gjort til nå, sier Haltbrekken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks