Hovedinnhold

Rotteinvasjon

UT AV KLOAKKEN: Regnværet tvinger rottene ut av kloakkanleggene der de vanligvis bor. Og de søker gjerne tilflukt i din kjeller . Foto: Janne Møller-Hansen
UT AV KLOAKKEN: Regnværet tvinger rottene ut av kloakkanleggene der de vanligvis bor. Og de søker gjerne tilflukt i din kjeller . Foto: Janne Møller-Hansen
Pass på hvor du lagrer juleskinka! Mildværet og mye nedbør fører til at rotter søker tilflukt i kjellere.

Denne saken handler om:

Det kryr av rotter over hele landet.

- Vi har dobbelt så mange henvendelser i år sammenlignet med i fjor. På grunn av alt regnværet, er rottene på jakt etter nye steder å bo, sier Ola Andersen i Antec Skadedyrkontroll i Brumunddal.

Han ber folk passe på hvor de oppbevarer julematen.

- Både pinnekjøttet og juleribba står i mange kjellere og kan være utsatt når rottene er på jakt etter mat, sier Andersen.

Tvunget opp

Fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord meldes det om spesielt stor rottebestand.

- Mildværet fører til flere rotter fordi det dør færre skadedyr av frost. I tillegg er rottene mer synlige fordi de blir tvunget til overflaten, sier avdelingsleder Arne Nese ved Rentokil skadedyrkontroll.

De har fått meldinger om økt rotteaktivitet i kystområder over hele landet, særlig i Kristiansand.

På grunn av store nedbørsmengder er kloakkanlegg og rørsystemene der rottene ofte bor, fylt opp med vann. Dermed tyter rottene opp fra bakken.

Skadedyrkontrollører anslår at det finnes dobbelt så mange rotter som mennesker her i landet. Dermed kan det være så mange som en million rotter i Oslo.

Blir nedringt

Også i Troms og Finnmark er det gode dager for skadedyrsbransjen.

- Det ringer folk hele dagen som trenger øyeblikkelig hjelp for å få rotter ut av kjellere og hus. Vi klarer ikke betjene alle henvendelsene, sier daglig leder Geir Jæger i Aktiv Nord.

Han forteller at rottene helst holder seg skjult, og er mest aktive om natten. De flytter helst ikke på seg, men vannmassene tvinger dem til overflaten.

- Bak vedstabler og blant rot i kjellere og garasjer er det perfekte tilholdssteder for rottene.

Julenek som drysser på bakken, kan være noe som tiltrekker seg skadedyr som rotter og mus, påpeker Jæger.

I en storfamilie kan det være opptil 30 rotter i et bol. En rottemor får ofte åtte unger i kullet, ifølge skadedyrkontrolløren.

Redningen kan nå være at frosten kommer, for da vil noen av rottene dø.

- De voksne rottene klarer seg, men enkelte av de nyfødte klarer ikke kulda like godt og vil dø, sier Jæger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks