Hovedinnhold

Rotte-jakt hos NRK på Hamar

HAMAR (VG) Store fete jordrotter har invadert eiendommen til NRK på Hamar. Nå har statskanalen erklært rottekrig.

Denne saken handler om:

RATTUS KRINGKASTUS: Skadedyrbekjemperne Bjørn Eide og Ivar Haugan bruker kjemisk krigføring for å drepe store mengder jordrotter på NRK-tomta ved Domkirkeodden på Hamar. Foto: Lars Erik Skrefsrud
RATTUS KRINGKASTUS: Skadedyrbekjemperne Bjørn Eide og Ivar Haugan bruker kjemisk krigføring for å drepe store mengder jordrotter på NRK-tomta ved Domkirkeodden på Hamar. Foto: Lars Erik Skrefsrud

Skadedyrene angriper nemlig hager og planter i hele nabolaget rundt den ellers så idylliske Domkirkeodden. I lengre tid har gnagerne fått lov til å spre seg i hopetall fra den fredede NRK-tomten rett utenfor byen.

Intens jakt

Etter flere klager og bekymringsmeldinger fra naboer, tar nå statskanalen ansvar og har satt i gang en intens jakt på de plagsomme små beboerne.

- Vi fikk først et brev fra naboene våre som driver Urtehagen rett her ved siden av. De opplevde dette som et stort problem for plante- og urteproduksjonen sin. Selv har jeg faktisk ikke merket noen ting til disse jordrottene, forteller NRK-journalist Ola Bjørlo Strande til VG. Denne uken fikk Bjørlo Strande besøk av skadedyrbekjempere som startet det omfattende arbeidet med å avlive alle rottene.

Den 30 mål store NRK-tomten er erklært for «krigsområde» og sperret av med røde og hvite merkebånd. Bevæpnet med sprøytepistoler som inneholder drepende kontaktpulver samt små gasspiller går skadedyrbekjemperne fra hull til hull på jakt etter fienden.

- Jordrottene graver et helt utrolig omfattende nett av tunneler i bakken. Hele grunnen her på stedet gynger når du trår på den. Bare kom og kjenn, det er ganske utrolig, sier skadedyrbekjemper Ivar Haugen i selskapet Pelias.

De innledende bakkekampene mot jordrottene foregår ved at man sprøyter giftig kontaktpulver inn i rottehullene, eller legger inn gasstabletter for deretter å stenge hullene.

Flere rottelik

Allerede tirsdag begynte man å se de første resultatene av den kjemiske krigføringen. Da VG kom på besøk, lette mannskapet raskt frem flere rottelik på området.

- Det er umulig å si hvor mange rotter det er her, men det er nok temmelig mange. Trolig må vi bruke mange uker på denne jobben, sier skadedyrbekjemper Bjørn Eide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks