Hovedinnhold

Norges fredeligste ulv skutt

En av landets mest sentrale ulvetisper ble skutt ved en feil fredag formiddag. Den omstridte ulvejakta medfører dermed et større innhogg i bestanden enn det som var meningen.

Denne saken handler om:

- Ulvetispa og hannen i Gråfjell-flokken har verken skadet eller drept hund, sau eller storfe på tre år, opplyser ulveforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark til NTB.

Det var til sammen tre norske ulvetisper som fødte valper i fjor. Sist søndag ble den første tispa skutt, og dermed er to av ulvetispene skutt så langt under lisensjakten.

Nå har Norge kun en komplett familiegruppe igjen, Julussa-flokken.

Dyrevernorganisasjonene freser, og krever at miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) stopper jakta øyeblikkelig.

Norges snilleste

- Den tispa og reviret den har, har vært det minst konfliktfylte ulveområdet til nå i Norge. De tre siste årene har det ikke vært noen skader. Hvis en først skal ha ulv i Norge, og det har Stortinget sagt vi skal ha, så var denne tispen i dette området å foretrekke, sier Wabakken til NTB.

- Nå kan revirgrensen bli endret, og konflikten blir kanskje annerledes, advarer Wabakken.

Han arbeider blant annet med å kartlegge ulvestammen i Norge. Hvor mange ulv vi har i landet for øyeblikket, er usikkert. Den forvaltningsbestemte lisensjakten har startet før man har fått telt årets dyr.

I fjor ble det registrert omkring 35 ulv i Norge. Dette inkluderer også dyr som vandrer mellom Norge og Sverige. Norske dyr teller et antall individer på mellom 23 og 26.

Innhogg

Situasjonen er ny for ulveforskerne. Hannulven i Gråfjell-flokken er merket, og man skal følge den og se hvordan det går med valpene.

Årsaken til at feil ulv ble skutt, er at området for lisensjakten på Koppang-flokken var lagt helt inntil, og til og med innenfor, sonen som tilhører Gråfjell-ulvene.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide stadfestet fredag vedtaket om lisensjakt på fem ulv i to områder utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Hedmark.

Jakta fortsetter uansett som bestemt, opplyser Direktoratet for naturforvaltning (DN). De innrømmer likevel at feilskytingen vil gjøre større innhogg i ulvebestanden enn det som var meningen.

- Gjennom områdeavgrensningen for lisensjakta var det et mål å unngå dette. Fellingen kan derfor få en større bestandsmessig effekt enn tilsiktet, opplyser DN i en pressemelding.

- Stopp

Etter jakttabben er en rekke ulveforkjempere på banen for å be miljøvernminister Knut Arild Hareide om å stoppe lisensjakten.

- Vi krever umiddelbar stans i ulvejakten siden risikoen for å felle flere individer i den fredete Gråfjell-flokken er overhengende. Dette føyer seg godt inn i det mønster av hensynsløs forvaltningspraksis våre miljømyndigheter står for når det gjelder rovviltet generelt og ulven spesielt, sier styreleder Arne Flor i Foreningen Våre Rovdyr.

- Jakta hadde et tynt grunnlag i utgangspunktet. Det er vedtatt at vi skal ha tre ulveflokker i Norge og nå er to av tre ledertisper skutt. Da har vi kun en flokk igjen. Da er hele fundamentet for vedtaket borte, sier stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV) til NTB.

- Vi ber Miljøverndepartementet straks stanse ulvejakten. Et sentralt vilkår for jakten er brutt ved at det uttrykkelig ble sagt at jakten ikke skulle omfatte noen av individene i Gråfjell-flokken, sier leder Erik Solheim i Norges Naturvernforbund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks