Hovedinnhold

Nå kommer villsvina til Norge

NYTT VILLDYR: Dette bildet er fra villsvinoppdrett på en gård i Lierne i Nord-Trøndelag. Nå observeres det flere og flere ville villsvin i grensetraktene i Østfold. Foto: SCANPIX
NYTT VILLDYR: Dette bildet er fra villsvinoppdrett på en gård i Lierne i Nord-Trøndelag. Nå observeres det flere og flere ville villsvin i grensetraktene i Østfold. Foto: SCANPIX
(VG Nett) I grensekommunen Aremark i Østfold er det skutt flere villsvin det siste året, og nå blir dyret også sett i nabokommunen Marker.

Denne saken handler om:

Villsvin trekker oftere og oftere over grensa fra Sverige. Dyret formerer seg raskt og trykket i nabolandet vårt er stort. Der ble det i fjor skutt 25.000 villsvin, melder Smaalenenes Avis.

- Vi har fått en god del villsvin på norsk side av grensen, hittil i år er det skutt opptil 10 svin i Aremark, forteller utmarkskonsulent Jørn Daltorp i utmarkavdelingen for Akershus og Østfold til VG Nett.

Fritt frem for jakt

Villsvinet er en relativt ny art i Norge. Til nå er den observert i grensetraktene i Østfold, Akershus og sør i Hedmark. Daltorp forklarer at spredningen har skjedd over tid, og at det er naturlig at villsvinet brer seg over nye områder. En medvirkende årsak til spredningen kan være varmere vintre.

- Så lenge det ikke er frost i bakken, vil jeg tro de kan finne mat så de klarer seg, sier Daltorp.

Villsvinet representerer også et nytt jaktbart dyr i Norge.

- Slik det er nå, er det fritt frem for å jakte på villsvin hele året fordi det er en ikke-norsk art. Og kjøttet er veldig god mat, forteller Daltorp.

Utfordring for landbruket

Ifølge utmarkskonsulenten vil de største utfordringene med villsvinet bli i forhold til landbruket.

- Villsvinet roter gjerne opp i åkre og forsyner seg av poteter og andre rotvekster, forteller han.

- Bør man være redd for å treffe på villsvin i skogen?

- Villsvinet er ikke farligere enn annet vilt. De største hannene er utstyrt med krummede støttenner, men jeg vil tro at villsvin, som alt annet vilt, vil trekke seg unna om de skulle møte på mennesker, beroliger Daltorp.

Villsvinet kan bli 180 centimeter langt og få en vekt opp mot 200 kilo.

Tirsdag arrangerer Fylkesmannen i Østfold og Aremark kommune et informasjonsmøte hvor blant annet en representant fra Landbrukarnas Riksförbund i Sverige skal snakke om hvilke utfordringer som er knyttet til villsvinenes fremmarsj.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks