Hovedinnhold

Nå har ulven blitt snillere

SNILLERE: Ulven drepte færre lam i 2008. Foto: Jan Petter Lynau
SNILLERE: Ulven drepte færre lam i 2008. Foto: Jan Petter Lynau
Ulv og andre rovdyr har spist 10 000 færre sauer og lam i år.

Denne saken handler om:

Blodferske tall fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) viser at det i 2008 er gitt erstatning for 31.500 sauer og lam. Året før var det nesten 10.000 flere.

- Tallene er spennende. Nedgangen er stor, men også forventet, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad i DN.

Kadavermangel

Totalt betaler myndighetene nå ut 66,5 millioner kroner i erstatning. Bøndene hadde meldt inn over 50.000 drepte sauer og lam, men fikk altså bare drøyt 30.000 av dem innvilget. I 2007 ble det meldt inn tap på i alt 60.200 sauer og lam.

- Når kadaveret av sauen ikke blir funnet, må det vurderes om det er sannsynlighetsovervekt for at rovdyr er årsaken. Det er generelt sjelden at kadaveret blir funnet, både jerv og bjørn liker å gjemme dem, sier Kjørstad.

Han understreker at kadaveret kan forsvinne raskt i naturen om sommeren, uansett om rovdyret gjemmer det eller ei. I 2008 var kun 6 til 7 prosent av tapene verifisert ved kadaverfunn.

Slutter med sau

Det er jerven som er desidert mest glad i småfe. Deretter kommer gaupa, før bjørnen, kongeørnen og ulven.

- Flere tiltak har redusert tapene. Rovdyrsikre gjerder er ett av dem, dessuten er det tatt ut en del jerv, sier Kjørstad.

DN vil nå jobbe videre i samme retning for å få tapene ytterligere ned.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag er ikke overrasket over nedgangen.

- Veldig mange har sluttet med sau, da sier det seg selv at tapstallene går ned. Den psykiske belastningen med å finne drept sau er for stor, sier leder Ole-Anton Teigen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks