Hovedinnhold

Monster-rotte forspiste seg på proteintilskudd

SJEKK DEN STØRRELSEN: 50 centimeter fra snute til hale var rotta som Fredrikstad-mannen Vidar Pedersen (43) har fanget. Foto: Privat
SJEKK DEN STØRRELSEN: 50 centimeter fra snute til hale var rotta som Fredrikstad-mannen Vidar Pedersen (43) har fanget. Foto: Privat
FREDRIKSTAD (VG) Slik ser den ut - en «Rattus Atleticus». Kjempen har forspist seg på proteintilskudd og kreatin.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Rotter
    Rotter er altetende, og meget fruktbare. Drektigheten varer 21 dager, og kullene kan bestå av opptil 14-15 unger. I Norge har vi to arter:
  • Brunrotte (Rattus norvegicus) er gråbrun med lysere underside, opptil 29 cm lang kropp og 23 cm lang hale, vekt 140-500 g. Navnet norvegicus har den angivelig fått fordi individet som ble brukt ved beskrivelsen av arten kom fra et norsk skip i London.
  • Svartrotte (Rattus rattus) har en opptil 23 cm lang kropp og 25 cm lang hale og en vekt på 135-250 g. Den er utbredt over nesten hele jorden, men har gått tilbake flere steder, muligens som følge av konkurranse fra brunrotte.
  • Kilde: Store norske leksikon

- Jeg har aldri sett en så stor rotte, sier Vidar Pedersen (43). Fredrikstad-mannen driver med styrketrening på fritiden, og har hatt konkurranse i matfatet:

En monsterrotte har gjort solid innhugg i en sekk med proteinpulver som sto i kjellerboden. Noe kreatinpulver har den også forsynt seg med.

- Jeg hadde en 25 kg sekk stående i kjellerboden. Det er gnaget hull i sekken og omtrent halvparten er fortært, sier Pedersen til f-b.no.

Han har flere forslag til egnede tilnavn: «bygge-rotta», «broiler-rotta» eller «bole-rotta». Selv om gnageren var muskuløs og blank i pelsen, spøker Pedersen med at leverandøren av pulverne neppe vil bruke historien som reklame.

Vanskelig å fange

I hele høst har kjempen herjet i kjelleren i sameiet på Cicignon i Fredrikstad. Pedersen antar at rotta kom seg inn gjennom åpningen til fjernvarmerørene i grunnmuren.

- Vi har sett den flere ganger. Nabofruene har ikke vært spesielt lystne på å vaske klær. Det er nok blitt mye skittentøyvask som har hopet seg opp i leilighetene, antar Pedersen.

Les også: Tok rotta på ubuden dogjest

Han la ut rottehistorien på Facebook og fikk raskt råd om hvordan dyret skulle fanges. Luftpistol, hagle og gift var noen av forslagene. Løsningen ble en god gammeldags klappfelle.

- Åtet var en blanding av peanøttsmør og ost. Rotta klarte å løse ut fellen tre ganger før den ble tatt, forteller rottefangeren.

Det døde dyret ble hverken målt eller veid, men Pedersen anslår overfor Fredriksstad Blad at kjempen var 50 centimeter fra snute til hale.

- Unormalt stor

Seksjonssjef og veterinær Tor Olav Aas ved Mattilsynet i Ytre Østfold har heller ikke sett så stor rotte før.

- En normal rotte kan bli 40 centimeter. Denne er unormalt stor, men først og fremst veldig feit, sier Aas.

Les også: Kjemperotte funnet i Danmark

Seksjonssjefen mener rotta har funnet et godt matfat, men påpeker at den også kunne blitt feit på annen føde.

- For en rotte som er vant til å leve på matavfall må dette ha vært rene gourmetmaten, sier Aas.

Proteiner regnes som kroppens byggesteiner, mens kreatin er et kosttilskudd som antas å øke yteevne og styrke muskelmassen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks