Hovedinnhold

Minst 124 tilfeller av dyre-sex

Departementet vil ha lovforbud

Mer enn hver femte norske veterinær har hatt mistanke om eller vært sikker på å ha behandlet dyr som er seksuelt misbrukt av mennesker.

Denne saken handler om:

For første gang i Norge er det tabubelagte temaet undersøkt.

Les også:Veterinær: - Jeg ble paff

Resultatene som fremlegges i en fersk avhandling fra Institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo, viser at norske veterinærer kjenner til minst 124 tilfeller der sex-misbruk av dyr skal ha forekommet.

Totalt svarer 22 prosent av norske veterinærer at de i løpet av karrieren har hatt mistanke eller visshet om ett eller flere slike tilfeller.

Grove tilfeller

I 80 tilfeller er det påvist fysiske skader, og 23 dyr var så skadet av antatt seksuelt misbruk at de måtte avlives.

Flere av tilfellene veterinærene har kommet over, er svært grove. Blant annet har mennesker påført dyr betydelige skader ved bruk av ulike typer gjenstander.

- Dette er et ubehagelig, men viktig tema å undersøke, særlig siden det ikke er forsket på tidligere. Jeg mener det er overraskende høye tall som kommer frem, sier Hanne Revholt, som har skrevet masteravhandlingen.

Kriminologiprofessor Guri Larsen ved Universitetet i Oslo, som har veiledet undersøkelsen, understreker at dyr ikke kan fortelle om hva de er blitt utsatt for.

- Avhandlingen viser at seksuelt misbruk av dyr er et reelt problem som har et omfang i Norge. Det totale omfanget er trolig langt større enn det som nå er kjent, sier Larsen til VG.

85 prosent av dyrene norske veterinærer mener er seksuelt misbrukt, er hunndyr. De fleste tilfellene dreier seg om hest og storfe, men det rapporteres også om mistenkt misbruk av hunder, katter og griser.

I 37 tilfeller har veterinærer meldt antatt misbruk til politiet.

Eget lovforbud

I norsk lov er det i dag ikke noe spesifikt forbud mot seksuell omgang med dyr. Det rammes først av norsk lov dersom det kan påvises at dyret er påført «unødig lidelse», for eksempel gjennom dokumenterte fysiske skader.

Dyrevernorganisasjoner har lenge kjempet for å få et eget forbud mot å utnytte dyr seksuelt.

- Seksuelle overgrep mot dyr er alvorlig. Selv om disse tallene ikke gir noen fullstendig oversikt, gir undersøkelsen en klar indikasjon på at dette er et problem. Det er viktig at overgrep kriminaliseres, sier Live Kleveland, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen.

Nå går også Landbruks- og matdepartementet inn for et eksplisitt forbud mot seksuell omgang med dyr i norsk lov. Dette blir en del av forslaget til ny dyrevernlov.

- Lovforslaget innebærer at selve handlingen gjøres forbudt, og at det ikke lenger er skaden på dyret som er avgjørende, sier avdelingsdirektør Eva Grendstad i departementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks