Hovedinnhold

Mårhund fanget levende for første gang i Norge

SJELDENT SYN: Denne mårhunden er den første som noen gang er fanget i live i Norge. Foto: Statens Naturforvaltning
SJELDENT SYN: Denne mårhunden er den første som noen gang er fanget i live i Norge. Foto: Statens Naturforvaltning
(VG Nett) For første gang er en levende mårhund fanget i Norge. Nå frykter naturmyndighetene at flere av den fauna-farlige hunderasen går fri i samme område.

Denne saken handler om:

Den oppsiktsvekkende fangsten ble gjort i Gutvik i Ytre Namdal i Lekna kommune. Ikke bare er det første gang en mårhund er blitt fanget levende i Norge, men det er også første gang den er påvist nedenfor nordlandsgrensen her i landet.

Det har de siste årene kommet inn flere meldinger til naturmyndighetene om mårhund-observasjoner i dette området, men det er første gang den er påvist, skriver Trønder-Avisa.

Møtet med den sjeldne hunderasen er imidlertid alt annet enn gledelig for Statens naturoppsyn og Direktoratet for Naturforvaltning. Mårhunden, også kalt vaskebjørnhund, kan være farlig for både mennesker og den norske faunaen.

Rabies og bendelmark

Dyret ble fanget i en spesialfelle som Statens Naturoppsyn satte opp nettopp med tanke om å få fatt i det uønskede dyret.

Mårhunden er nemlig bærer av både rabies og bendelmark, og sistnevnte kan gi alvorlige leverskader hos mennesker. Dessuten er den svært reproduktiv, og dersom den lykkes med dette, kan den potensielt rydde ut fuglebestander lokalt.

- Den er en alt-eter, og kan livnære seg på mye forskjellig. Den utgjør en stor fare i våtmarksområder, der vi har fugler som hekker, og disse bestandene lokalt kan bli utryddet dersom den får gå fritt her, sier regionansvarlig for rovvilt i Nord-Trøndelag i Statens Naturoppsyn, Tore Solstad, til VG Nett.

Nå frykter man at den godt voksne mårhunden som ble fanget i Gutvik allerede har rukket å reprodusere seg.

FAKTA OM MÅRHUND:Les mer om dette dyret på Wikipedia

- Det er selvsagt en viss fare for det. Denne vil bli sterilisert, påsatt radiosender og slept ut igjen, med tanke på å finne andre dyr i området, sier Solstad.

- Som å jakte et spøkelse

Folk i nærområdet bør ha dette i bakhodet når de ferdes i terrenget, og ta kontakt med den lokale rovviltkontakten med en gang dersom de oppdager noe som kan minne om mårulv.

Mårhunden, som er et rovpattedyr i hundefamilien, kommer opprinnelig fra Øst-Asia, men har spredt seg via Russland til Europa og Skandinavia. Den etablerte seg raskt i Finland, og dukket etter hvert opp i Sverige og Norge. Siden mårhunden er svartelistet, er det også tillatt å jakte på den.

Ifølge Solstad er en jakt etter mårhunden som å finne et spøkelse.

- Mårhunden har gjerne en hiplass om vinteren der den kan oppholde seg i ukesvis, sier Solstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks