Hovedinnhold

Lokalpolitiker: - Utlover dusør for serie-kattemorder

**Sier han vil la folkesinnet ordne opp **Politiet advarer mot borgervern

FORBANNET: Johnny Mikaelsen nekter for at han starter en heksejakt med dusøren sin. Foto: Privat
FORBANNET: Johnny Mikaelsen nekter for at han starter en heksejakt med dusøren sin. Foto: Privat
(VG Nett) Torturen og drapet på katten Thelma (2) har skapt sterke reaksjoner. Nå utlover FrPer 10.000 kroner for tips som leder til gjerningspersonen.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

- Med det sinnet som er i lokalbefolkningen her nå, og med politiet som henlegger saken, så føler jeg at jeg må gjøre alt jeg kan for å finne denne katteplageren selv, sier lokalpolitiker Johnny Mikaelsen, fra Fremskrittspartiet, til VG Nett.

Han ble så opprørt over VG Netts sak om katten Thelma (2), som ble funnet grovt mishandlet og drept i et vedskjul, at han tirsdag kveld utlovet 5000 kroner for tips som kunne føre ham til gjerningspersonene.

Totalt har minst seks katter forsvunnet i et lite nabolag på Raufoss. Statusen om dusøren har blitt delt nærmere 150 ganger på nettsamfunnet Facebook, og den er nå oppe i 10.000 kroner.

Bakgrunn: Katten Thelma (2) funnet grovt mishandlet og drept

- Det har vært helt vilt. Folk er forbanna, og jeg har allerede fått inn tre konkrete navn. Dem skal jeg jobbe videre med nå, sier Mikaelsen.

Heksejakt og borgervern

På Facebooksiden hans skriver folk ting som at " tja uten bein ole så får de ikke gjort så mye mere galt." Men lokalpolitikeren er ikke enig i at han har satt i gang noe som kan bli farlig:

DREPT: Thelma (2) ble funnet drept og stygt mishandlet på Raufoss. I samme nabolag er seks andre katter savnet. Foto: Privat
DREPT: Thelma (2) ble funnet drept og stygt mishandlet på Raufoss. I samme nabolag er seks andre katter savnet. Foto: Privat

- Det er noen som bortfører og lemlester katter. Det er det som er problemet. Når de ikke vil stoppe, og politiet ikke kan stoppe dem, så må noen andre gjøre det. Jeg holder meg innenfor loven, og kommer ikke til å offentliggjøre navnet på noen måte.

Hvordan skal dusøren da hjelpe?

- Jeg kan for eksempel gi navnet til en kamerat, som gir det til en kamerat. Og så får vi se hva som skjer. Når folk er så sinte som nå, så løser folkesinnet slike ting av seg selv.

Du er ikke redd for at noen kan bli skadet?

- Nei, det vil jeg ikke si at jeg er. Men jeg ser jo hvor sinte folk er.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Netts journalister her!

Mikaelsen mener at ryktene allerede florerer vilt i lokalmiljøet, og at han derfor ikke kan beskyldes for å ha startet en heksejakt. Men han nekter ikke for at den private justisen hans kan minne om borgervern:

- Vi vil jo prøve å stoppe dette. Jeg tror dusøren kan fokusere ryktene litt, og sørge for at de faktisk blir brukt til å stoppe disse nådeløse dyreplagerne.

- Har ikke informert partiet

Mikaelsen er første vara for FrP i kommunestyret på Gjøvik. Han har ikke diskutert utspillet sitt med noen der.

- Nei, dette var noe jeg fant på selv. Jeg bryr meg egentlig ikke så veldig om reaksjoner som kan komme. Jeg holder meg innenfor loven. Og jeg begynte med politikk på grunn av dyrevern, ikke omvendt, fortellet han til VG Nett.

Men når du snakker om folkesinnet, så antyder du at du fysisk ønsker gjerningspersonen skadet?

- Det er dine ord. Jeg tar ikke stilling til det. Får jeg navnet, så gir jeg det kanskje bare til politiet. Hovedsaken er at kattemishandlingen slutter.

Vil du fjerne dusøren om politiet ber det om det?

- Ja, jeg respekterer loven. Men de har, såvidt jeg kan skjønne, ingen grunn til å be meg om det.

Politiet griper ikke inn

SØRGER: Thelmas eier, Tirill Nyberg, sier hun ikke forstår hva som får et menneske til å mishandle dyr.
SØRGER: Thelmas eier, Tirill Nyberg, sier hun ikke forstår hva som får et menneske til å mishandle dyr.

Det var Vestoppland politidistrikt som fikk inn, og etter hvert henla, saken med Thelma. De avventer resultatene av dusøren.

- Det er fullt ut lovlig å utlove en dusør som dette. Men vi håper selvsagt at publikum heller kontakter oss med tipsene, og forventer at han som utlovet dusøren er veldig forsiktig med eventuell informasjon, sier politiadvokat Tom Gjestvang.

Når han får opplest et knippe kommentarer fra de forskjellige dusør-sidene, understreker han den forventningen:

- Jeg vil ikke spekulere i hva folk tenker, og slike kommentarer vil vi alltid se i saker som gjør folk sinte. Men folkesinnet vil vi ta avstand fra. Jeg vil minne om at politiet er de eneste som skal straffe folk i Norge, og advarer på det sterkeste mot borgervern.

Om kattemorderen blir pågrepet, risikerer han stive bøter. Men Gjestvang opplyser at de så langt ikke har fått inn noen nye tips i saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks