Hovedinnhold

Lever med 70 katter

- får ikke sosialhjelp

Moelvenbrakka på det nedlagte bilopphuggeriet er hjemmet til Lise Tove Røsand (44) og hennes nærmere 70 katter.
Moelvenbrakka på det nedlagte bilopphuggeriet er hjemmet til Lise Tove Røsand (44) og hennes nærmere 70 katter.
AVERØY (VG) I kommoden ligger en haug med katter. De står tett i tett i hyllene på et veggskap. Det er katter overalt i den 15 kvadratmeter store brakka.

Denne saken handler om:

- Feildisponering

Hun har regnet ut at hun nå bruker rundt 9300 kroner på kattene i måneden, og har på grunn av kattene opparbeidet seg en gjeld på nærmere 40000 kroner.

- Jeg er rasende på sosialkontoret i Averøy som nekter å hjelpe meg med penger til mitt eget livsopphold, sier Lise Tove.

Penger til mat og det aller nødvendigste har hun lånt av venner og bekjente.

Averøy kommune på Nordmøre nekter å hjelpe fordi sosialsjefen mener at Lise Tove har penger nok til å klare seg, men at hun feildisponerer pengene ved å kjøpe kattemat, ifølge et av vedtakene.

Kvitter hun seg med kattene, skal både kommunene Kristiansund, Frei og Averøy være villige til å hjelpe - men ikke før.

- Det er bestemmelser i loven om å gi støtte ved spesielle behov. Jeg klarer ikke å leve uten kattene mine, sier Lise Tove - og viser frem en legeerklæring hvor det står svart på hvitt at dyrene er svært viktige for hennes «helhetlige livssituasjon».

- Uholdbar situasjon

Hun ønsker å komme i gang med et kattepensjonat, og mener kommunen burde hjelpe henne med det i stedet for å motarbeide henne.

- Men synes du ikke det er for mye forlangt at kommunen skal kunne tilby deg bolig med plass til så mange katter?

- Nei, jeg synes ikke det når det først er blitt så mange katter.

Jeg har blant annet vist til et småbruk på Frei som jeg mener jeg burde ha fått hjelp til å kjøpe, mener Lise Tove Rødsand.

Hun har fått tilbud om kommunal bolig hvor hun gjerne må få beholde et par, tre katter - men ikke nærmere 70.

Hun har også to store hunder som bor i hennes parkerte bil på utsiden av brakkene.

For to uker siden måtte hun og kattene flytte fra boligen hun leide. Etter klage fra naboer på grunn av alle kattene som var overalt i området, gjorde Averøy kommune vedtak som i praksis betyr at hun må holde kattene sine innendørs.

- Av hensyn til de mange kattene fikk jeg tak i brakkene hvor kattene og Lise Tove Røsand kan oppholde seg inntil videre. Det er en nødløsning, men situasjonen er helt uholdbar. Dessverre synes den også helt fastlåst, sier dyrevenn Christian Megaard (47).

Han har forgjeves vært i kontakt med både politikere og dyrevernet i et forsøk på å få til en anstendig løsning på kattepinen, bokstavelig talt, som Lise Tove Rødsand har havnet i. Han tok også kontakt med dyrebeskyttelsen, som nå arbeider med saken.

Ingen av kattene har vært gjennom kostbar kastrering eller sterilisering. Lise Tove Røsand har brukt alle pengene sine på kattemat og kattesand.

Dermed har kattene formert seg jevnt og trutt.

- Ved siste opptelling var det over 60 katter. Nå er det nok nærmere 70, sier Christian Megaard.

Lise Tove Røsand har engasjert advokat Bjørn Meltzer i kattekonflikten med kommunen.

- Jeg kan bekrefte at vi jobber for å få til en løsning som Lise Tove Røsand kan leve med, sier advokat Meltzer.

Helse- og sosialsjefen i Averøy, Anne Jorund Nordskag viser til taushetsplikten og vil ikke kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks