Hovedinnhold

Landbruksministereren sier nei til kjæleslanger

FORETREKKER HAGESLANGEN: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum holder en kvelerslange i Oslo Reptilpark. Staråden holder slangen, en ballpyton, rundt halsen. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG
FORETREKKER HAGESLANGEN: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum holder en kvelerslange i Oslo Reptilpark. Staråden holder slangen, en ballpyton, rundt halsen. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG
Heller en kosekatt i sofaen enn en kvelerslange rundt halsen, mener Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Han sier tvert nei til slanger og krypdyr som kjæledyr.

Denne saken handler om:

- Bare vær rolig. Hvis du strammer grepet, vil den stramme til rundt halsen din.

Are Hogner på Oslo reptilpark har nettopp lagt en kvelerslange rundt halsen på landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Den biter ikke? spør kommunikasjonssjef Ottar Løvik.

- Slik blir du kvitt statsråden, sier Vedum, før han utbryter:

- Nå kommer den bort til hånden min!

Setter foten ned

I februar i år la Mattilsynet - som er statens egen myndighet for dyrehold - frem et forslag om å oppheve et 35 år gammelt forbud mot hold av slanger og krypdyr som kjæledyr.

Isteden foreslo de at regjeringen bør tillate hold av 20 spesielt utvalgte reptiler og amfibier som såkalte hobbydyr.

Men nå griper Vedum inn. Han vil ikke høre snakk om noen oppmyking i regelverket.

- Vi sier nei til at folk skal kunne ha slanger og krypdyr i norske hjem. Det er ikke naturlig med slanger i Norge, sier Vedum til VG.

Dermed gjør han trolig seg selv til slangen i paradis hos flere titusener reptileiere.

- Det er sjokkerende, sier Stein Ivar Ramberg, formann i Norsk herpetologisk forening til VG.

- Det er helt utrolig at når en sak har vært så grundig utredet, og når fagetatene tilrår det, så setter han bare en strek over arbeidet. Han har åpenbart ikke satt seg godt nok inn i det, sier Ramberg.

DRØMMEN: Reptilelskerne håpet at man snart kunne kjøpe en melkesnok som denne, fotografert i Oslo Reptilpark, uten å bryte loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DRØMMEN: Reptilelskerne håpet at man snart kunne kjøpe en melkesnok som denne, fotografert i Oslo Reptilpark, uten å bryte loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Større krav

Ifølge Norsk herpetologisk forening kan det være så mange som 150.000 slanger og krypdyr som holdes ulovlig som kjæledyr i Norge.

Til sammenligning er det en halv million hunder i Norge, ifølge tall fra Norsk kennelklubb.

Vedum sier hensynet til dyrevelferden har vært viktigst når han nå sier nei.

- Det krever stor faglig dyktighet å se hvordan en slange har det. Slanger er ikke som hunder og katter som knytter seg til sin eier. De viser ikke tydelige tegn til stress og frykt, sier Vedum.

Men det er feil, mener Ramberg.

- Det er ikke vanskeligere å se på en slange at den er redd, enn det er å se det på en kanin eller et marsvin, sier han.

- Få dem avlivet

Mattilsynet argumenterer med at dersom forbudet oppheves, så vil det nå ulovlige dyreholdet komme inn i mer ordnede former.

Men det er ikke et argument, ifølge Vedum.

- Mange bryter fartsgrensene og. Men det er ikke et argument for at det bør bli lovlig å kjøre fort, sier han.

- Hva mener du folk som eier slanger og krypdyr bør gjøre nå?

- De bør ta dem med til veterinæren og få dem avlivet, sier Vedum.

Er du interessert i mer dyrestoff, klikk deg inn på Dyrebar.no , VGs nye klubb for alle som er interessert i kjæledyr.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks