Hovedinnhold

Kvinne (80) døde etter kuangrep: Kua skal avlives

Politiet: Etterforsker ikke saken videre

RØDØY (VG) Politiet sier at bonden ikke ønsker å ha en ustabil ku i buskapen sin. Nå er det bestemt at kua som angrep en 80 år gammel kvinne - med tragisk utfall - må bøte med livet.

Denne saken handler om:

– Etter å ha vært i kontakt med familien til den avdøde har vi kommet til den konklusjon at dette er en meget tragisk hendelse, og vi kommer ikke til å etterforske saken videre, sier operasjonsleder Mads Bernhoft i Salten politidistrikt, til VG søndag.

Det var fredag at en kvinne (80) forsøkte å hjelpe en kalvende ku da den brutalt trampet henne ned i Tjongsfjord i Rødøy kommune i Nordland.

Kvinnne ble fraktet med helikopter til Helgelandssykehuset i Mo i Rana, der hun fredag kveld døde.

Kvinnens ektemann (83) ligger også på sykehus, etter at han i et forsøk på å hjelpe sin kone ble angrepet av samme ku. VG har søndag snakket med ekteparets sønn, som sier at faren er på bedringens vei. 

Kalven er avhengig av melken

Det er imidlertid lite som minner om dramaet som utspant seg fredag når VG besøker den idylliske plassen på Helgelandskysten søndag.

I stekende sol ligger kua som angrep det eldre ekteparet fredelig og drøvtygger på en gressvoll, med sin nyfødte kalv ved siden av seg.

Den har sammen med et dusin andre kyr tilgang på et stort beiteområde i nærheten av en Reppelva, som slynger seg igjennom bjørkeskog og ned mot Tjongsfjorden.

Bonden som eier kua ønsker ikke å kommentere hendelsen overfor VG.

– Vi har hatt kontakt med bonden, og han er innstilt på at kua som angrep skal avlives, fordi den er ustabil. Han ønsker ikke å ha den i buskapen sin, sier Bernhoft til VG.

– Når vil dette skje?

– Det er usikkert, men kalven er i en tidsperiode avhengig av melken til moren. Kua vil derfor ikke bli avlivet før etter at kalven klarer seg på egen hånd, sier Bernhoft.

<p>SKJEDDE HER: Det var her i Tjongsfjorden i Rødøy kommune at kvinnen døde etter kuangrepet.</p>

SKJEDDE HER: Det var her i Tjongsfjorden i Rødøy kommune at kvinnen døde etter kuangrepet.

Foto: Geir Otto Johansen, VG

– Kan bli aggressive og føle beskyttelsestrang

Kvinnen som døde fredag skal, ifølge sønnen og politiet, ha stelt dyrene gjennom flere år. Hun har hjulpet til under kalving mange ganger, og dette har ifølge hennes sønn alltid gått smertefritt.

Akkurat hva som gikk galt fredag i Tjongsfjorden, er derimot uvisst, men forsker Kristian Ellingsen ved Veterinærinstituttet sier til VG at angrepet er svært utypisk atferd for en ku.

– Det er aldri lett å forklare dyrs atferd, men kyr kan bli aggressive når de har fått en kalv. Noen av dem føler et veldig sterkt morsinstinkt og får dermed en beskyttelsestrang overfor kalven, men det skjer som regel etter kalving og ikke før, sier Ellingsen, og legger til at man generelt burde være forsiktig med å tilnærme seg en ku med kalv.

Han påpeker at kyr også kan reagere med aggressivitet hvis de er syke, skadd eller har vondt.

<p>SKAL AVLIVES: Lite minner om dramatikken som utspant seg i Tjongsfjorden fredag, da en kvinne døde etter å ha blitt angrepet av denne kua. Da VG besøkte stedet søndag, lå kua rolig på beite sammen med kalven sin.</p>

SKAL AVLIVES: Lite minner om dramatikken som utspant seg i Tjongsfjorden fredag, da en kvinne døde etter å ha blitt angrepet av denne kua. Da VG besøkte stedet søndag, lå kua rolig på beite sammen med kalven sin.

Foto: Geir Otto Johansen, VG

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks