Hovedinnhold

KrF krever rett til å skyte ulv

- Ansvaret ligger hos Solheim

ELGHUND DREPT: Denne elghunden ble flerret i biter av en ulv i et populært turområde i Halden. Foto: Statens Naturoppsyn Foto:
ELGHUND DREPT: Denne elghunden ble flerret i biter av en ulv i et populært turområde i Halden. Foto: Statens Naturoppsyn Foto:
(VG Nett) Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) er rystet over at nok en hund ble drept av ulv i Halden. Hun mener regjeringen snarest må gi jegere lov til å skyte ulv hvis hundene deres blir angrepet.

Denne saken handler om:

Hunden ble lørdag flerret i biter av en ulv 1,5 kilometer fra Ertehytta i Halden, et svært populært tur- og jakt-område. Ifølge NRK er det andre gang under årets jakt at en jakthund er drept av en ulv i Halden.

Nå har stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) fått nok:

- Regjeringen må straks gi nødvergerett for hund ved direkte angrep av ulv. Det er uhyre viktig at jegere får lov til å forsvare hundene sine når rovdyret angriper. Hunder er tross alt ikke lokkemat, sier Hjemdal, som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

VG Nett-leser:
«Vi mennesker jakter på dyr da må vi også tåle at noen av dyra jakter på oss og andre dyr»
Diskutér saken her!

KREVER NØDVERGERETT: Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). Foto: Scanpix
KREVER NØDVERGERETT: Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). Foto: Scanpix

- Regjeringen må handle

Stortingsrepresentanten sier svenske jegere har en nødvergerett hvis ulven angriper jakthunder. Hun tror en endring i lovverket vil føre til at jegere og turgåere vil føre seg tryggere i skog og mark.

Les også:Stadig flere sau drepes

- Man vil få en bedre opplevelse når man er ute. Ja, det kan også føre til at flere ulv blir skutt, men erfaringer fra Sverige viser at det er snakk om få tilfeller. Regjeringen må handle, og ansvaret ligger hos miljøvernminister Erik Solheim, sier hun til VG Nett.

- Uansvarlig hundehold

I lang tid har det vært store uenigheter i Østfold om forvaltningen av ulv. Både tilhengerne og motstanderne av ulv i distriktet fikk vann på mølla etter angrepet i helgen.

Leder i Folkeaksjonen, Nils Solberg, mener de brutale angrepene i Halden er et resultat av norsk rovdyrpolitikk.

- Vi har egentlig ikke en ulveforvaltning i Norge, sier han.

- HUNDER BØR GÅ I BÅND: Det mener Ener Borg, leder i Fellesaksjonen for ulv. Foto: Privat
- HUNDER BØR GÅ I BÅND: Det mener Ener Borg, leder i Fellesaksjonen for ulv. Foto: Privat

Ener Borg, leder i Fellesaksjonen for ulv, mener imidlertid det er det galt å angripe rovdyrpolitikken.

- Det er feil å påstå at hundeangrepene er et resultat av rovdyrpolitikken. Jeg vil heller påstå at angrepene skylles uansvarlig hundehold. Hunder kan gå i bånd under jakt, sier Borg til VG Nett.

Han mener landets rovdyrpolitikk fungerer optimalt, og ser ingen grunn til å ha innføre nødvergerett for hund ved angrep av ulv.

- Hva er motivet for å drepe ulv? Vi har kun rundt 20 av dem, og det er viktig med en ordentlig ulvebestand i Norge. Kanskje bør man først og fremst bli flinkere til å passe hundene før man skyter etter ulv.

- Forferdelig trist

Hundeeier Jon Stabekk er klar på at angrepene ikke skyldes uansvarlig hundehold.

- Hundeeiere vet at det finnes ulv i Halden-området. Derfor trenes hundene godt i forkant av jaktsesongen. Vi ønsker at de skal være beredte til jakten, og det tar vi seriøst, sier han.

FANT JAKTHUNDEN DØD: Hundeeier Jon Stabekk fant hunden drept av ulv. Foto: Bobo Garder
FANT JAKTHUNDEN DØD: Hundeeier Jon Stabekk fant hunden drept av ulv. Foto: Bobo Garder

- I tillegg mener jeg at hunden får en utrolig glede av å jakte løs. Den trives mye bedre uten bånd. Faktisk er det like naturlig for hunden å gå løs som for ulven.

Stabekk er opprørt over at hunden hans ble revet i filler.

- Det har vært sykdom i min familie og for meg har hunden vært en god støtte gjennom denne perioden. Hunden blir kalt menneskets beste venn, én hund du har veldig god kontakt med, får du en gjensidig holdning til som er veldig spesiell, sier han til VG Nett.

Miljøvernminister Erik Solheim har foreløpig ikke svart på VG Netts henvendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks