Hovedinnhold

Kan bli lovlige kjæledyr

(VG Nett) Tusener av ulovlige dyr finnes i norske hjem. Teppepyton kan bli lovlig dersom politikerne vil.erne vil.

Denne saken handler om:


Neste tirsdag skal politikerne på Stortinget ta stilling til om flere dyr skal bli lovlige å ha i Norge. Selv om veien fram til en faktisk endring er lang, har allerede Norsk herpetologisk forening vært på banen og lagt fram en liste over dyr de ønsker å gjøre lovlige.

Søndag kveld ble en amerikansk ørkenkongesnok funnet i Oslos gater. Den er ikke giftig, men står ikke på listen over dyr som kan bli lovlige.

Kongeboa, leopardgekko og flekket pyton er tre av de i alt 30 dyrene foreningen har på ja-listen. Slangene, skilpaddene, froskene og øglene kan bli lovlige dersom politikerne går for meldingen og dermed prinsipielt går inn for en oppmykning av loven. Ingen av dyrene er giftige eller truede.

I dag er det harde bud for den som ønsker seg et eksotisk dyr. Av hensyn til smittefare for dyr og mennesker samt at noen av artene er truet der de kommer fra, er det i dag en liste på kun åtte tillatte pattedyr som kjæledyr. Hund og katt regnes her som husdyr.

- Norge og Island er de strengeste landene på dette området i Europa, sier Øystein Størkersen, rådgiver ved Direktoratet for Naturforvaltning.

Giftige eller farlige dyr vil ikke noen gang bli tillatt, mener han. Årlig blir en rekke truede og eksotiske dyr beslaglagt.

- Snittet ligger på 1 000 dyr i året, sier Størkersen, og understreker at mørketallene er store.

- Såpass store antall at man kunne hatt flere dyrehager, sier han.

For et par år siden samlet han inn tall fra toll, politi og dyrehelsetilsynet, og kom fram til at cirka 2 000 ulovlige dyr og produkter ble beslaglagt i år 2000. I fjor tror han samme tall er på rundt 3 000.

Stadig nye arter blir forsøkt smuglet inn. Det siste er flygeekorn, mens nye typer øgler og slanger stadig finner veien til de norske hjem. Størkersen legger ikke skjul på at noen av dyrene er farlige:

- Noen er uhyre giftige. Dødelig rett og slett.

r uhyre giftige. Dødelig rett og slett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks