Hovedinnhold

Her jager Halvor (48) elgen med høytrykksspyler

** Elgen kan ha vært ruset på eplekart

(VG Nett) Halvor Trandem tok på seg mopedhjelm og bevæpnet seg med høytrykksspyler og gevær for å jage vekk elgen som var på epleslang i hagen hans.

Denne saken handler om:

I Aurskog utspant det seg en hard kamp rundt eplekartene i hagen til Trandem da en fjorårskalv fant det for godt å gomle i seg de fristende fruktene - som fortsatt ikke er helt modne.

VGTV: Se Halvors intense høytrykksspyler-angrep 

Høytrykkspyleren siste utvei

Trandem forsøkte først å skyte varselskudd med haglgeværet sitt, men kuler og krutt viste seg å fungere dårlig i kampen mot den unge elgoksen.

- Elgen ville ikke dra. Jeg prøvde først å jage den, og som en siste del av kampen prøvde jeg med høytrykksspyleren. Jeg spylte den i øynene og da kunne den ikke se. Hadde jeg ikke hatt spyleren, hadde den sparket meg, sier Halvor Trandem til VG Nett.

Trandem forteller at elgkalven har vært i hagen hans stadig vekk og at den spiste opp alle eplekartene.

Kom tilbake

Det var de to døtrene hans som filmet kampen - som endte med at Trandem selv måtte gi opp for skogens konge.

- Jeg ga opp til slutt, og elgen var her igjen dagen etterpå, sier Trandem.

Han forteller at han bare lot elgen være, men at den nå ikke kommer tilbake igjen. Det er nemlig helt enkelt tomt for eplekart i hagen til aurskogingen.

- Kanskje den oppførte seg som den gjorde fordi den var ruset på eplekartene, sier Trandem.

Ruset på gjæret frukt

Det er i tilfelle ikke første gang VG Nett skriver om berusede elger med eplesug. I fjor høst hang en svensk elg seg fast i et epletre i Särö sør for Göteborg. Den aggressive elgen måtte skjæres løs av brannvesenet.

I 2002 ble en åtte år gammel svensk gutt angrepet av en «full og sint elgokse».

I 2006 fikk nok en full og sinna svensk elgokse oppmerksomhet, da den terroriserte en barneskole i Mölndal i Sverige. Elgen hadde mest sannsynlig forsynt seg grovt av gjæret nedfallsfrukt og mistet hemningene av ruseffekten.

- Tåler ikke eplekart

Einar Holum i Viltnemda i Aurskog-Høland sier at elg ikke tåler eplekart, og at det kan være noe av grunnen til den uredde oppførselen som elgkalven utviste i møte med både haglgevær og høytrykkspyler.

- Elger er ikke programmert for å spise epler. Når de får i seg nok epler, får de problemer med stoffskiftet - noe som igjen kan resultere i at de blir helt oppe i skyene, eller helt nede på bunnen, sier Holum til VG Nett.

- De kan opptre aggressivt og mister noe av den naturlige skyheten de har overfor folk. I dette tilfellet var elgen høyt oppe, sier han.

- Vil det si det samme som at elg blir ruset av å spise eplekart?

- Nei, det arter seg forskjellig fra elg til elg, sier Holum, og går med på at elgene kan betegnes som påvirket etter å ha inntatt for mye av de knasende fruktene.

Elgen trekker mot sentrum

Holum har holdt på med elg for viltnemda i Aurskog-Høland i 25 år og synes han ser en trend i forhold til hvordan dyrene oppfører seg i møte med mennesker og dyr.

- Jeg har en egen teori om dette, og det er at både folk og dyr vil oppholde seg der det er mat nok. Jeg er av den oppfatningen at det er større rovdyrtrykk i området nå enn tidligere, og at det er mer elg i kulturlandskapet nå, sier Holum.

- Det finnes tilfeller der elgene holder på i byggefelt der folk aldri høster eplene sine, og blir et problem. De kan utgjøre en fare for både bikkjer og folk og da blir de avlivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks