Hovedinnhold

Her er spøkelseselgen

Er dette en svært sjelden albino?

SPØKER: Simen Gjøstøl trodde først han så en gjødselpose som fløy rundt på bakken. Foto: Simen Gjølsjø Foto:
SPØKER: Simen Gjøstøl trodde først han så en gjødselpose som fløy rundt på bakken. Foto: Simen Gjølsjø Foto:
(VG Nett) Det bonden trodde var en gjødselsekk, er trolig en hvit elgkalv.

Denne saken handler om:

- Først trodde jeg det var en gjødselsekk som lå å fløt på jordet. Men da jeg hentet kikkerten så jeg at det var en elgkalv, og jeg løp for å hente kameraet, sier Gjølsjø til VG Nett.

Les også:Fikk albinoelgen Albin (2) på besøk

Simen Gjølsjø, bonde på gården Tønnerø i Ytre Hobøl, satt på verandaen da han plutselig så en hvit skikkelse i det fjerne.

HAR DU KNIPSET BILDER AV DEN HVITE ELGEN? Send SMS eller MS til 2200, ring 22 00 00 00 ellersend inn tips her.

Reagerte ikke

Kalven var i følge med sin mor og en vanlig brun tvillingkalv, og bonden forteller at de raskt forsvant da han nærmet seg. Alle bortsett fra den hvite.

- Den ble stående helt alene, og jeg kom relativt nære uten at den reagerte. Jeg var vel cirka 20 meter unna, før den sprang inn i skogen, sier Gjølsjø.

Les også::Freder «Albin» i elgjakta

- Det triste er at den kom bort fra de andre, for da jeg kom tilbake på gården så jeg at den gikk ut på jordet igjen. Der sto den, mutters alene.

SE FLERE ALBINODYRHER!

Svært sjelden

Ifølge veterinær og professor Jon M. Arnemo ved høgskolen i Hedmark, er dette mest sannsynlig en «vanlig» hvit elg. Han har sett på bildene, men påpeker at kvaliteten er for dårlig til å kunne konstatere at det dreier seg om noe så sjelden som en albino-elg.

- Sannsynligheten for det er kanskje én til femti tusen. Dessuten er denne elgen nå cirka to og en halv måned, og jeg tviler sterkt på at en albino-elg ville overlevd en hel sommer, da den ikke tåler sollys, sier professoren til VG Nett.

Han vil likevel ikke utelukke det helt.

- Denne kalven ser nokså rødlig ut, også er det noe med øynene som gjør meg ekstra nysgjerrig, sier han.

Derimot avkrefter han at kjendiselgen Albin er albino.

- Albin har mørke flekker i pelsen, og er nok derfor «kun» en hvit elg, sier Arnemo.

Les også:Her er albinoelgens ukjente «fetter»

Reagerte ikke

Den hvite kalven i Ytre Hobøl ble første gang observert i begynnelsen av juni, sammen med naturlig brun mor og tvilling. Familiens hvite elg hadde imidlertid en mystisk oppførsel, forteller Gjølsjø til Smaalenenes Avis.

- Hele åtte elger sto sammen ved et skogholt. Da de observerte meg løp alle av gårde, men den hvite ble stående igjen og se mot meg. Det virket som den ikke så meg ordentlig, sier Gjølsjø.

Også dette får professor Arnemo til å undre.

- Dette er svært ulikt kalver. Vanligvis henger de på moren sin som en magnet, sier professoren til VG Nett.

Det er kjent at ulike albino-dyr og mennesker sliter med syn eller hørsel, men det er ukjent hvordan dette virker inn på elger, i følge Arnemo.

Les også:Truer med å skyte Albin

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks