Hovedinnhold

Gjør deg klar for huggormpåske

TRONDHEIM (VG) I år er sjansen ekstra stor for å treffe huggorm på påsketur. Og du risikerer å møte mange samtidig.

Denne saken handler om:

SLANGEFAKTA

  • Huggorm er den eneste giftige slangen som lever vilt i Norge. Et bitt kan i verste fall være dødelig og man bør oppsøke lege innen en halvtime. Etter noen minutter kan man oppleve svimmelhet, kvalme, ømhet og smerter i store deler av kroppen. Rundt 30 prosent av huggormbittene «tørre», det vil si at ormen biter uten å utskille gift.

  • Den australske innlandstaipanen (O. microlepidotus) regnes som den giftigste slangen i verden. Den er sky av natur og det er sjelden at mennesker blir bitt, men skulle det skje ligger man dårlig an: Taipanen har nok gift til å drepe 100 mennesker.

  • Slangene som forårsaker flest dødsfall er russellhoggorm, efaner, mambaer,indisk krait, puffadderen og kobraslangene. Disse slangene lever i tett befolkede områder og kan være aggressive.

Den elskede og hatede skapningen har buktet seg ut av vinterbolet, og bruker deler av våren til å søke varme fra solen. Det varslede godværet i den sene påsken vil friste mange frem i lyset.

- Når du ser orm så tidlig, er det fort flere i nærheten, sier huggormekspert Dag Dolmen ved NTNU i Trondheim.

VGTV:  Bli med på huggormjakt! 

Over 100 sammen

I går var forskeren på huggormjakt i Bymarka i Trondheim, der en turgåer kom over et bol og så rundt ti vårslappe ormer tidligere i april. Ormene velter seg gjerne sammen i store grupper om vinteren.

- Det kan være alt fra én til over 100 i hvert bol. På de samme stedene kan det også være for eksempel firfisler. Da gjelder det for firfislene å våkne først, så de unngår å bli spist, sier Dolmen og ler.

SJEKK DITT VARSLEDE PÅSKEVÆR PÅ PENT.NO

- Menneskets beste venn

Forskeren har tidligere uttalt at huggormen er menneskets beste venn. Både hundeeiere og andre har stilt seg tvilende til akkurat det.

- Jeg har fått litt kjeft for utsagnet, og det er kanskje satt på spissen. Men jeg prøver å presisere at slanger, ikke minst huggorm, gjør en formidabel innsats for å holde bestanden av smågnagere nede, sier Dolmen, som tror bestanden kan ha fått en ørliten knekk på grunn av barfrost tidlig på vinteren. Men de aller fleste har nok kommet seg dypt nok - og overlevd.

(saken fortsetter under bildet)

KOSER SEG: Denne huggormen trakk i går ut av bolet sitt i bymarka i Trondheim for å slikke sol. Foto: Thor Nielsen
KOSER SEG: Denne huggormen trakk i går ut av bolet sitt i bymarka i Trondheim for å slikke sol. Foto: Thor Nielsen

Trege nå

Tidligere førstekonservator Per Pethon tror også de fleste har klart seg gjennom vinteren.

- De er veldig flinke til å finne seg frostfrie bol. Dette har de fått gjennom tusenårs erfaring i genene, sier huggormeksperten til VG.

Om du først skulle havne i skikkelig nærkontakt med en huggorm, er det antakelig minst sjanse for å bli bitt på denne tiden.

- Siden de er vekselvarme og avhengige av sol og varme, er det klart de er mye tregere nå. Ellers er det helt riktig at relativt mange trekker seg ut fra felles bol sammen, inntil de har parret seg og skiftet ham, sier Per Pethon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks