Hovedinnhold

Gir norske myndigheter dyre-refs

LILLEHAMMER (VG) Norske myndigheter får kraftig kritikk for mangelfullt regelverk og slett forvaltning av dyreforsøk.

Denne saken handler om:

Kritikken kommer fram i en fersk rapport produsert av Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) etter en henvendelse fra Dyrebeskyttelsen.

Komiteen skriver at det store antallet forskningsdyr som brukes i Norge er «bekymringsfullt» og peker på en rekke systemsvakheter i forvaltningen.

Ifølge NENT-rapporten er den offentlige norske statistikken over antall brukte forsøksdyr sterkt misvisende og mangelfull. I de offisielle tallene registreres det blant annet ikke dyr som avlives for å ta ut organer til bruk i undervisning og forskning.

Dyr som stalles opp for å benyttes til forskning og undervisning, men som av ulike grunner ikke blir brukt og i stedet avlives, kommer heller ikke til syne i de offisielle tallene.

Misvisende

NENT stiller blant annet spørsmål om nødvendigheten av å bruke et betydelig antall dyr i undervisningen i biologiske fag. Komiteen anbefaler at norsk praksis på området bør harmonisere med andre land.

- Viktige forslag

Ifølge rapporten foregår det i Norge heller ingen vurdering av forsøkenes «nytteverdi» for samfunnet i forbindelse med godkjenning av forsøk med dyr. NENT kritiserer også den særnorske ordningen med lokale ansvarshavende ved de enkelte forsøksdyrklinikkene. Disse er gitt vidtrekkende fullmakter i forvaltningen. I stedet forslår man å opprette flere etiske komiteer for å godkjenne dyreforsøk.

Seksjonssjef for dyrevern i Mattilsynet Espen Engh mener flere av NENT-forslagene er gode og viktige. Engh er også avtroppende sekretær for Forsøksdyrutvalget, og han ser flere potensielle forbedringer innen forvaltningen.

- En arbeidsgruppe er allerede nedsatt med tanke på å endre dyrevernloven. Flere av forslagene i NENT-rapporten er interessante og vil være naturlig å vurdere. Det er opplagt et forbedringspotensial i forhold til dagens forvaltning, sier han.

Etter planen vil arbeidsgruppen legge frem forslag til ny dyrevernlov i april 2005, og man håper loven kan tre i kraft fra 1. januar 2006.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks