Hovedinnhold

Går til elefantangrep på «Sirkus-Trygve»

** Venstrepolitiker hardt ut mot landbruksministeren ** Vil ha elefantforbud på sirkus

SNABELSJEF: Sirkusminister Trygve Slagsvold Vedum svinger ikke sabelen over snabelen. Han vil at norske sirkus igjen skal få bruke elefanter i underholdningen. Foto: Daniel Lynau/Frode Hansen
SNABELSJEF: Sirkusminister Trygve Slagsvold Vedum svinger ikke sabelen over snabelen. Han vil at norske sirkus igjen skal få bruke elefanter i underholdningen. Foto: Daniel Lynau/Frode Hansen
(VG Nett) At landbruksministeren vil beholde sirkuselefanter, er et godt argument for å få Senterpartiet ut av regjeringen, mener venstrepolitiker Guri Melby.

Denne saken handler om:

- Vi må leve med at det er politisk uenighet, men man skal ha gode argumenter for å trosse faglig tilråding, og det synes jeg ikke landbruksministeren har, sier sentralstyremedlem og programkomitéleder i Venstre, Guri Melby, til VG Nett.

Reaksjonen kommer etter at landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum går imot forslaget om å forby elefanter i norske sirkus.

BLÅSER UT: Venstre-politiker Guri Melby. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLÅSER UT: Venstre-politiker Guri Melby. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I et utkast til ny forskrift, foreslo Mattilsynet i 2009 å forby sirkus å bruke elefanter som en del av sirkusprogrammet fra 2015. Saken har frem til nå ligget i Landbruksdepartementet uten at noen har tatt tak i den, før Vedum nå griper inn.

- Jeg vil be Mattilsynet sende ut et forslag til ny forskrift på høring, hvor vi foreslår å beholde elefanten i sirkusene, sa Vedum til VG.

- Jeg tror folk har mer følelser for store dyr som elefanter, enn det er rundt mus. Men det er veldig få dyr dette gjelder, sa landbruksministeren.

Vil ha Senterpartiet ut

I 2002 gikk daværende landbruksminister Lars Sponheim (V) ut og truet med å forby sirkuselefanter, men lite har skjedd med saken før nå.

Melby mener det nå blir viktig for dyrevernere å kaste Senterpartiet ut av regjeringskontorene ved neste valg.

- Det er tydeligvis Landbruksdepartementet de ønsker å styre, og det er der dyrevelferdssakene ligger. De har vist at de ikke er skikket til å ta seg av slike saker. Dette er ikke første gang Senterpartiet viser at dyrevelferd ikke betyr noe for dem, sier venstrepolitikeren.

Hun sammenligner sirkuselefant-saken med pelsdyrdebatten.

- Senterpartiet har så langt har klart å tvinge gjennom en fortsatt drift av norske pelsdyrfarmer selv om det er flertall både i regjeringen og i Stortinget for det motsatte. De setter næringsinteresser foran dyrevern i to ganske marginale næringer, sier Melby.

- Frie tøyler

VIL BEHOLDE SIRKUSELEFANTER: Elefanten Baba - her i aksjon på Cirkus Merano - får støtte av landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Dagfinn Kristiansen
VIL BEHOLDE SIRKUSELEFANTER: Elefanten Baba - her i aksjon på Cirkus Merano - får støtte av landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Dagfinn Kristiansen

At Senterpartiet får avgjøre dette uten reaksjon fra de andre regjeringspartiene, forundrer venstrepolitikeren.

- Jeg er overrasket over at de får lov til å ha så frie tøyler i politikken, når de åpenbart ikke er åpne for dyrevern. SV har tidligere vært opptatt av dyrevelferd, så jeg blir enda mer overrasket om ikke de griper inn, sier Melby.

Hun er likevel glad for at landbruksministeren har gått ut med sin mening om saken.

- I syv år har denne saken vært opp til dem, og de har latt den vente. Det er bra at han endelig kommer ut med sin mening, i stedet for at han ikke gjør noe. Da vet vi i alle fall hva synspunktet hans er, sier Melby.

- Ser dere på Vedums utsagn som en fordel for Venstre med tanke på valget?

- Vi synes alltid det er fint med parti som flagger sine synspunkter. Det gjør det lettere for velgerne, sier hun.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks