Hovedinnhold

Fant skadede og døde dyr hos pelsdyrtopp

Landbruksministeren: - Jeg er skuffet og sint

(VG Nett) Mattilsynet i Rogaland har funnet skadede og døde dyr hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag.

Denne saken handler om:

Funnene kommer få dager etter at næringen har lovet å rydde opp, melder NRK.

- Jeg har nettopp sett bildene på Dagsrevyen i kveld, og jeg er skuffet og sint. Jeg hadde ikke ventet å se slike tilfeller etter å ha gitt næringen klar beskjed om å rydde opp for en uke siden, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til VG Nett.

- Syns du det er spesielt alvorlig at det er funnet avvik hos styrelederen i Norges Pelsdyravlslag?

- Jeg vil ikke kommentere enkelttilfeller. Det syns jeg blir feil, sier Brekk til VG Nett.

- Bør pelsdyrnæringen i Norge avskaffes?

- Vi driver ikke kollektiv avstraffelse i dette landet. Jeg forutsetter at næringen tar grep og følger opp, sier Brekk.

Dyrebeskyttelsen varslet

I helgen var aktivister fra Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, som har en større minkfarm på Voll i Klepp i Rogaland med mer enn 13.000 dyr.

Funnene de gjorde, førte til at de varslet Mattilsynet i Rogaland, som kom på uanmeldt besøk tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PELSDYRTOPP: Styreleder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem (t.v.) møtte i forrige uke landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Oslo i forbindelse med de siste dagers avsløringer i pelsdyrnæringen. Foto: SCANPIX
PELSDYRTOPP: Styreleder i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem (t.v.) møtte i forrige uke landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Oslo i forbindelse med de siste dagers avsløringer i pelsdyrnæringen. Foto: SCANPIX

Mattilsynet fant flere avvik

Ole Aamodt, seksjonssjef i Mattilsynet i Midt-Rogaland, sier de fant avvik på minkfarmen til Bertran Trane Skadsem.

- Vi har en rapport som viser at en inspeksjon på tirsdag fant 13 mink med nyere sår, elleve hadde sår som var i ferd med å gro. To av dyrene hadde en avvikende adferd, sier Aamodt til VG Nett.

Dyrene med ferske sår sto fortsatt i bur sammen med andre mink, men burene var merket, så det var ifølge Mattilsynets mann tydelig at eieren visste om sårene.

I tillegg til mink med sår og avvikende adferd fant man to døde dyr. Ifølge Aamodt hadde de dødd nylig.

- Vi sjekket også tiltakene som var gjort, og det var en del dyr som var til behandling. Det finnes ingen klare forskrifter for hvordan man skal behandle skadet mink, men man har gode erfaringer med å sette dyrene for seg selv og gi dem en egen behandling, sier Aamodt.

Mattilsynet har nå bestemt seg for å gå grundigere til verks under sine inspeksjoner.

- Vi vil gå pelsdyrfarmernes rutiner enda nærmere i sømmene. Vi skal gjennomføre ikke-varslede inspeksjoner hyppigere framover, sier Ole Aamodt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MINKFARM: Dette bildet er fra minkfarmen til styrelederen i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, ifølge Dyrebeskyttelsen. Trane Skadsem har en større minkfarm på Voll i Klepp i Rogaland med mer enn 13.000 dyr. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge / Nettverk for dyrs frihet
MINKFARM: Dette bildet er fra minkfarmen til styrelederen i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, ifølge Dyrebeskyttelsen. Trane Skadsem har en større minkfarm på Voll i Klepp i Rogaland med mer enn 13.000 dyr. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge / Nettverk for dyrs frihet

Ingen kommentar

Trane Skadsem ønsket ikke å kommentere saken overfor NTB torsdag kveld. Han vil først se rapporten fra Mattilsynet, som også vil sende varsel om pålegg, der styrelederen får beskjed om å gjennomføre bedre daglige tilsyn.

Både i møte med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og i mediene har styreleder Skadsem tatt avstand fra bildene som første gang ble vist på NRK Søndagsrevyen 31. oktober.

Han har samtidig sagt at bransjen ønsker flere både anmeldte og uanmeldte besøk av Mattilsynet, som har tilsynsansvaret for pelsdyrbransjen.

- Obligatorisk sertifisering

- Vil du innføre strengere tiltak, Lars Peder Brekk?

- Jeg har bedt Mattilsynet om å reagere hardere. Mattilsynet har intensivert tilsynet, gårder blir undersøkt hver dag og det brukes i større grad uanmeldte inspeksjoner. Jeg har tidligere anbefalt næringen å innføre obligatorisk sertifiseringsordning. Jeg regner med at den innføres innen neste år, og jeg forutsetter at pelsdyrnæringen selv følger opp disse sakene, sier landbruks- og matministeren og tilføyer:

- Bildene som er presentert viser at det ikke er god nok tilstand i norsk pelsdyrnæring.

Ministeren må svare

Neste uke må landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) møte i Stortinget for å svare på spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande. Hun vil blant annet minne på et vedtak fra 2003 der det ble stilt krav om klare forbedringer i dyreholdet i pelsdyrnæringen. Med mindre man så en slik forbedring, skulle man vurdere å avvikle pelsdyrholdet i Norge. Hun vil spørre ministeren direkte om hva som egentlig skal til for at han starter denne avviklingen.

- Vi har klare forventninger om at landbruksministeren nå gir klar melding om at han prioriterer dyrevelferd og setter igang avvikling av pelsdyrnæringen, sier Skei Grande.

VG Nett kommer tilbake med mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks