Hovedinnhold

Endelig på kamera: Her lusker Oslo-ulvene

** Forskere mener det er valper på vei
** Kan forbli et mysterium en god stund

TROLIG DREKTIG: Ulven til høyre er rundere rundt magen enn maken sin. Her lusker de forbi et viltkamera i slutten av april. Foto: http://viltkamera.nina.no
TROLIG DREKTIG: Ulven til høyre er rundere rundt magen enn maken sin. Her lusker de forbi et viltkamera i slutten av april. Foto: http://viltkamera.nina.no
(VG Nett) Fenris og Frøya holder fortsatt til i Østmarka - og har trolig stiftet familie.

Denne saken handler om:


De to ulvene ble avbildet av et av Norsk institutt for naturforsknings (NINA) viltkamera i Østmarka med kort tids mellomrom 28. april.

- Vi ser at den ene ulven er betydelig rundere rundt magen enn den andre. Det er sannsynlig at det er tispen og at den går med valper, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata til VG.

Ulver yngler vanligvis i slutten av april eller starten av mai, så valper kan være født allerede.

Sier ikke hvor

Begge ulvene er i bevegelse når bildene blir tatt, så de er ikke sylskarpe.

- Bildene er tatt med veldig kort mellomrom. Disse dyrene opererer sammen og går i lag, sier Kjørstad.

NINA har en rekke viltkamera utplassert i Østmarka, men vil ikke gå ut med eksakt hvor bildene er tatt, nå i yngletiden. Forsker John Odden opplyser at kameraet opprinnelig er satt opp for overvåking av gaupe.

Men det kan ta tid før folk får greie på det.

Ulveparet har holdt en lav profil etter at de slo seg ned i nærheten av hovedstaden. Dersom de nå får valper, åpner det for at turfolk kan observere dem. Men det kan også hende at en eventuell valpefødsel forblir et mysterium en stund.

- Når er umulig å si, det kan skje om de blir observert og eventuelt tatt bilde av. Det er ikke sikkert det skjer før utpå høsten, og det kan også være et spørsmål om for eksempel sporsnø, sier rovviltansvarlig Jan Wilberg i Statens Naturoppsyn til VG.

- Vi vet ikke når vi greier å finne ut av dette sikkert. I barmarksesongen finner vi jo ikke spor, og ofte pleier vi ikke å påvise det før snøen er tilbake. Men dette er et område med ganske mye mer mennesketrafikk enn andre steder ulven ferdes. Det øker muligheten til at noen får gjort observasjoner. Det kan også være at kameraene som forskningen har satt ut med mål om å overvåke gaupe, observerer ulv også, sier Morten Kjørstad.

HER FERDES ULVEN: Denne grafikken er basert på observasjoner i vinter. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
HER FERDES ULVEN: Denne grafikken er basert på observasjoner i vinter. Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Det skal ikke være noen grunn til å sky turområdene i Østmarka, selv om det kan være både ulv og valper i området.

- Det innebærer ikke så mye. I perioden nå er det båndtvang og ulvene legger seg ikke til de mest beferdede turstiene. Det går også en stund før valpene begynner å flytte seg rundt på egenhånd. Jeg vil ikke tro det skjer før på ettersommeren, sier Wilberg i Statens Naturoppsyn.

Dersom folk kommer over ulvevalper, anbefaler Wilberg å trekke seg unna. Men dersom en hund for eksempel skulle komme nær valpene, tror han ulvene vil forsvare avkommene sine.

- Det er i utgangspunktet absolutt ikke farlig for mennesker. Ingenting tilsier det, men det er som med andre ville dyr: Man må ikke oppsøke dem for nært. Det gjelder også om du kommer innpå en elg med kalv. Det er ikke bra å gå frem for å prøve å klappe kalven, for å si det sånn.

Normalt sett får ulvepar fem-seks valper, men det kan variere fra én til over ti. Det er også normalt at noen ikke overlever.

Ulveparet, som har fått navnene Frøya og Fenris, slo seg ned i Østmarka i vinter. Politikerne i Oslo var skjønt enige: Østmarka er vedtatt som ulvesone, og ergo er ulven hjertelig velkommen.

- Oslomarka er en del av det området hvor vi ønsker at ulven skal etablere seg. Det vil være svært gledelig hvis Fenris og Frøya nå får valper, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

- Hvis det viser seg at disse ulvene nå får valper er det viktig at vi lar dem leve opp. Det ville være en berikelse å ha en ulvefamilie så nært hovedstaden, mener han.

Mulig ferdselsforbud

Dersom det nå blir født valper, er det første gang på lang, lang tid at innfødte hovedstadsulver blir født.

Ingen vet hvor ulvene eventuelt har funnet seg et hi. Rådgiver Christian Hillmann ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus' miljøvernavdeling sa i forrige uke at det kan hende det blir opprettet midlertidig ferdselsforbud, om et hi blir funnet.

- Når ulvene er i hi med valper, er de sårbare for forstyrrelse. Trekk deg rolig ut av området, ikke gå nærmere, og husk båndtvangen, sa han til VG i forrige uke.

Les også: Vil gjøre Østmarka til nasjonalpark

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks