Hovedinnhold

Dyrevernere om elefant-triks: Burde vært forbudt

ØNSKER FORBUD: Denne sitteøvelsen, her vist på Cirkus Arnardo i 2006, burde vært forbudt, mener dyrevernere. FOTO: NICOLIA PREBENSEN/VG
ØNSKER FORBUD: Denne sitteøvelsen, her vist på Cirkus Arnardo i 2006, burde vært forbudt, mener dyrevernere. FOTO: NICOLIA PREBENSEN/VG
(VG Nett) Mattilsynet sier ja til sirkuselefanter, men stiller en rekke krav. - Kravene er ikke strenge nok, mener dyrevernere.

Denne saken handler om:

Utdrag fra innstillingen:

  • Elefanter skal holdes i sosialt stabile grupper på minst to dyr.
  • Elefanter skal ha et oppholdssted på minst 200 kvadratmeter.
  • Elefanter skal alltid ha tilgang til et overbygget sted hvor temperaturen er minst 15 °C. Dette stedet skal være stort nok til at alle dyrene kan oppholde seg der samtidig.
  • Elefanter skal kun trenes og fremvises i stillinger som naturlig inngår i artens dagligdagse bevegelser hos ville individer i naturen. Dette inkluderer for eksempel naturlige gangarter og ulike bevegelser med snabelen. Det er forbudt å trene eller fremvise dyrene i stillinger som medfører særlige belastninger, for eksempel med all vekt på frambeina og hodet.

    Dette gjør våre naboland
  • Sverige: Ja til elefanter, sjøløver, kameler og dromedarer i sirkus.
  • Finland: Forbud mot bruk av elefanter, aper, rovdyr, ville drøvtyggere, hovdyr, pungdyr, seler, neshorn, flodhester, rovfugler, strutsefugler og krokodiller. Tamkatter, hunder, sjøløver, tamhester og esler er unntatt fra forbudet.
  • Danmark: Ja til elefanter.

25. april sendte Mattilsynet over sin innstilling til ny forskrift om dyr i sirkus til Landbruks- og matdepartementet. Der går tilsynet noe motvillig inn for at det skal være lov å bruke asiatiske elefanter i sirkus i Norge.

Mattilsynet har tidligere anbefalt at elefanter forbys i sirkus i Norge, men har blitt instruert av landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å lage en forskrift hvor asiatiske elefanter tillates.

Istedenfor et forbud, har Mattilsynet foreslått en rekke regler for bruk av elefanter. Blant annet stilles det krav til hvor stor boltreplass elefanter skal ha og hva slags øvelser elefanten kan gjøre.

Blant annet foreslås det forbud mot å trene eller fremvise dyrene i stillinger som medfører særlige belastninger, for eksempel med all vekt på frambeina og hodet.

Vil forby andre øvelser

Tidligere BT-journalist Inge Sellevåg driver bloggen Babas verden, og er svært engasjert mot elefanthold på sirkus i Norge. Han mener øvelsen for elefanten står på hode allerede er tatt ut av bruk, og mener det er meningsløst å forby denne øvelsen. Isteden vil han forby andre øvelser.

- Jeg er ikke spesialist på elefanter, men for meg synes det klart at det foreligger nok dokumentasjon til å vurdere om også å stå på bakbeina og sitte bør forbys, sier Sellevåg til VG.

Han viser til en uttalelse elefantekspert Marion E. Garaï har gitt til bloggen hans. Den sørafrikanske professoren viser til at også en rekke andre øvelser er skadelige - og i verste fall livsfarlige - for elefantene.

- Elefantens kropp er ikke laget for å gjøre den type triks de må gjøre på sirkus. De fleste sirkustriks gir store belastninger på elefantenes ledd og sener. Dette kan gi smerter, betennelser og hevelser og føre til lammelser og andre bevegelsesproblemer, sier Garaï til Babas verden.

Garaï sier videre at øvelsen hvor elefanten sitter på en krakk gir et enormt press på indre organer og i verste fall kan føre til at elefanten dør.

Etterlyser presisering

SITTER: Sitteøvelsen, her vist ved Cirkus Arnardo tilbake i år 2000, er ifølge elefantekspert Marion E. Garaï potensielt livsfarlig. FOTO: NILS BJÅLAND
SITTER: Sitteøvelsen, her vist ved Cirkus Arnardo tilbake i år 2000, er ifølge elefantekspert Marion E. Garaï potensielt livsfarlig. FOTO: NILS BJÅLAND

Live Kleveland i Dyrevernalliansen sier hun er misfornøyd med at sirkuselefanter ikke ble forbudt, men er glad for at forskriften om særlig belastende øvelser ble tatt med. Likevel etterlyser hun en mer detaljert ordlyd.

- Det burde vært bedre presisert i forskriften hva slags øvelser som ikke er lovlige, enten i selve forskriften eller i en veiledning. Hvis ikke frykter vi at det blir for vanskelige for den enkelte kontrollør i Mattilsynet å avgjøre hva som er ekstra belastende og hva som er naturlig, sier Kleveland.

Hun mener det er viktig å skille mellom hva en elefant av og til kan klare og hva en elefant naturlig vil gjøre.

- Man kan si at en elefant i enkelte tilfeller kan klare å stå på to bein, dette er gjerne grunnen til at man får dem til å gjøre det på sirkus. Det betyr ikke at den naturlig vil gjøre det, sier Kleveland.

Veiledning kan være aktuelt

Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd og fiskehelse i Mattilsynet, sier at det kan være aktuelt å lage en veiledning til forskriften på et senere tidspunkt.

- Hvis vi i forskriften ramser opp alt som er ulovlig, kan det fort bli oppfattet som at alt annet er lovlig. Derfor er det bedre med en veiledning om hvordan forskriften skal praktiseres hvis det viser seg å være behov for det, sier Knævelsrud til VG.

Seksjonssjefen sier at Mattilsynets innstilling er at de nye forskriftene ikke skal gjelde før etter at årets sirkussesong er over.

- Vi anbefaler at forskriften gjelder fra 1. januar 2014, sier Knævelsrud.

- Noe vi har ønsket i mange år

FORNØYD: Are Arnardo er glad for at asiatiske elefanter blir tillat. FOTO: KRISTER SØRBØ/ VG
FORNØYD: Are Arnardo er glad for at asiatiske elefanter blir tillat. FOTO: KRISTER SØRBØ/ VG

Are Arnardo i Cirkus Arnardo er glad for at asiatiske elefanter omfattes av de nye forskriftene.

- Dette er noe vi har ønsket i mange år. Det viser at det er like greit å ha en hest som en elefant, og er bare en fordel for oss, mener sirkuseieren.

Arnardo mener at det ikke skal være noe problem for sirkuset å følge opp forskriftene hvis de blir vedtatt i departementet.

- Dette er krav vi for det meste for lengst har oppfylt, sier han.

Arnardo avfeier også kritikken fra dyrevernerne om unaturlige øvelser for elefantene.

- Elefantene gjør ikke noe som er unaturlig for dem. De slår ikke salto eller hopper gjennom en ring. De gjør ting de ville gjort også i andre sammenhenger.

Selv mener han det ikke er unaturlig for en elefant å stå på bakbeina.

- Dette gjør de blant annet når de formerer seg. Jeg har også sett bilder av elefanter som står på bakbeina for å rekke opp til blader som er høyt opp i et tre, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks