Hovedinnhold

Dyrevernere hyller Pyton-Trygves reptil-nei

FORETREKKER HAGESLANGEN: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum holder en kvelderslange på Oslo reptilpark, en ballpyton, rundt halsen. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG
FORETREKKER HAGESLANGEN: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum holder en kvelderslange på Oslo reptilpark, en ballpyton, rundt halsen. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG
(VG Nett) Reptilelskere raser etter at landbruksministeren gikk imot rådene fra Mattilsynet. Men Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får støtte fra Dyrevernalliansen.

Denne saken handler om:

I februar i år la Mattilsynet, statens myndighet for dyrehold, frem et forslag om å oppheve et 35 år gammelt forbud mot hold av slanger og krypdyr som kjæledyr.

Landbruksminister Vedum skyter i dagens VG forslaget fra tilsynet rett ned:

- Vi sier nei til at folk skal kunne ha slanger og krypdyr i norske hjem. Det er ikke naturlig med slanger i Norge, sier han.

Det skal befinne seg mellom 100.000 og 150.000 reptiler i norske hjem, og Vedum gjør seg dermed til slangen i paradis for mange. Men i Dyrvernalliansen møtes utspillet med jubel.

- Vi er glade for at landbruksministeren setter Mattilsynets forslag til side. Ulovlig dyrehold bør ikke belønnes med legalisering, sier biolog og daglig leder, Anton Krag, til VG.

- Mattilsynet bør sette inn ressurser på å stanse den lukrative avlen og smuglingen av reptiler. Det er dyreplageri som må stanses, sier han.

- Ikke tamme

Norsk hermatologisk forening har i lang tid kjempet for legalisering av reptilhold i Norge. Leder Stein Ivar Ramberg går i dagens VG hardt ut mot Slagsvold Vedum.

- Det er helt utrolig at når en sak har vært så grundig utredet, og når fagetatene tilrår det, så setter han bare en strek over arbeidet. Han har åpenbart ikke satt seg godt nok inn i det, sier Ramberg.

Dyrevernalliansen peker på at en opinionsundersøkelse fra 2009 viste at 75 prosent av de spurte enten var svært negative eller

FEIRER: Dyrevernalliansens Live Kleveland hyller statsråden for det fortsatt forbudet. FOTO: MARIUS KNUTSEN / VG
FEIRER: Dyrevernalliansens Live Kleveland hyller statsråden for det fortsatt forbudet. FOTO: MARIUS KNUTSEN / VG

ganske negative til hold av reptiler.

- I motsetning til dyr som hunder og katter, så har de ingen glede av mennesker. De har det ikke godt i fangenskap og oppfatter konakt med mennesker som noe negativt, sier pressekontakt i alliansen, Live Kleveland, til VG.

- Men hamstere og fugler får vel heller ikke mye ut av kontakt med mennesker?

- De kan oppleve god velferd i fangenskap. Noen fuglearter burde ikke vært tillatt, det er vi enige i, men undulater kan for eksempel bli veldig knyttet til mennesker, svarer Kleveland.

- Feil!

Landbruksminister Vedum sier også at hensynet til dyrevelferden har vært viktigst når han nå velger å si nei, og peker også på at slanger ikke kan bli tamme.

Men det er feil, mener leder av hermatologisk forening, Svein Ramberg.

- Det er ikke vanskeligere å se på en slange at den er redd, enn det er å se det på en kanin eller et marsvin.

Dyrevernere stempler matministeren som en dyretragedie.

DRØMMEN: Reptilelskerne håpet at man snart kunne kjøpe en melkesnok som denne, fotografert i Oslo Reptilpark, uten å bryte loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DRØMMEN: Reptilelskerne håpet at man snart kunne kjøpe en melkesnok som denne, fotografert i Oslo Reptilpark, uten å bryte loven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


- Kyniske kjeltringer

Hans forening mener de flere enn 100.000 reptilene i Norge vil få langt bedre livskvalitet av en legalisering. Det får dyrevernerne til å se rødt.

- Man kan ikke tillate kokain selv om noen smugler inn nok av det. Vi må tenke på velferden, sier Kleveland.

- De som smugler reptilene inn er kyniske kjeltringer, som setter sin egen hobby foran veldferden til dyrene

Vedum sier i dagens VG at han mener eier av reptiler nå bør ta dem med til dyrlege og få dem avlivet. Der stopper støtten fra dyrevernerne.

- De bør til veterinær, som har behandlingsplikt og ikke sladrer til politiet. Utover det mener vi at de bør i dyrehage, eller leveres tilbake til butikken i utlandet som de kom fra, sier Kleveland.

Hun skryter likevel videre av Vedum avgjørelse:

- Det er den første saken jeg kan komme på der Senterpartiet avgjør til fordel for dyrene, i løpet av de åtte årene de har sittet med makten.

Hva mener du om forbudet? Diskutér i kommentarfeltet under.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks