Hovedinnhold

- Bjørner er vanligvis veldig redde mennesker

De aller fleste angrep er for å skremme, sier forsker

UVANLIG ANGREP: Bjørneforsker Ole-Gunnar Støen sier at bjørneangrepene i Sverige er svært uvanlige. Bjørnen som angrep to jegere søndag ble skutt mandag. Foto: Geir Olsen/UMB
UVANLIG ANGREP: Bjørneforsker Ole-Gunnar Støen sier at bjørneangrepene i Sverige er svært uvanlige. Bjørnen som angrep to jegere søndag ble skutt mandag. Foto: Geir Olsen/UMB
(VG Nett) Bjørneekspert og forsker Ole-Gunnar Støen sier at bjørneangrep som man har sett i Sverige den siste uken er svært sjeldne.

Denne saken handler om:

- Bjørnen er i utgangspunktet veldig redd mennesker og gjør sitt beste for å holde seg skjult. En strategi er å legge seg på en liggeplass i veldig tett vegetasjon og dermed unngå menneskene, sier han til VG Nett.

Han sier at bjørnene ofte ikke blir sett av mennesker som beveger seg i nærheten av dem.

- Forskningen vår viser at bjørnen unnviker mennesker så godt de kan. Det er svært sjelden man ser bjørnen selv om man kan være veldig nær dem, sier Støen.

- Hunder kan provosere

Han jobber til daglig fra Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og forsker spesifikt på møtet mellom bjørn og mennesker.

Han sier at hunder kan være en årsak til at bjørnen havner i konfrontasjon med jegere.

- Hunder kan fort trekke til seg mye av oppmerksomheten til bjørnen slik at den ikke blir så raskt oppmerksom på mennesker og dermed kan gå fra å angripe hunden til å forsvare seg mot menneskene, sier han.

- 99 prosent av angrep er for å skremme

Også i tilfellet i Sverige har det kommet frem at bjørnen først løp etter hunden, som igjen flyktet tilbake til sine eiere.

Begge de to mennene måtte opereres i sammenstøtet med bjørnen.

Likevel prøver bjørnen i de fleste tilfellene å skremme før det kommer til sammenstøt, sier Støen.

- 99 prosent av bjørneangrep er skinnangrep, altså at de bråstopper på fire-fem meter for å skremme, sier Støen.

Hva bør man gjøre dersom man støter på bjørn?

- Hvis du ser en bjørn og den ikke har sett deg så ville jeg trekke meg forsiktig tilbake og prøve å ikke forstyrre bjørnen. Hvis du merker at den har sett deg, ville jeg også stoppe opp forholde meg rolig, gjerne snakke med normal stemme til bjørnen og si at jeg skal trekke meg tilbake, og trekke meg ut. Man bør ikke løpe og skrike, for det kan provosere bjørnens jaktinstinkt. Gå forsiktig ut av området, sier Støen.

Han sier at vanlige mennesker som ferdes i skog og mark ikke vil være i fare for bjørn, så lenge de ikke provoserer bjørnen og trekker seg unna dersom de skulle møte en.

Spesielt kan bjørner som er skadeskutte eller binner med unger være farlige for mennesker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks