Hovedinnhold

Tropisk fisk angrep barn i Dyreparken:

Bet fingertuppen av Jonas (2)

BITT AV: En tropisk fisk rev av et stykke av langfingeren til Jonas. Foto: Privat
BITT AV: En tropisk fisk rev av et stykke av langfingeren til Jonas. Foto: Privat
(VG Nett) Da 23 måneder gamle Jonas strakk hånden mot vannet i Dyreparken, hoppet en fisk opp og bet av ham fingertuppen.

Denne saken handler om:


Jonas Rui Yang Røe og familien besøkte Dyreparken i Kristiansand i begynnelsen av juli da de gikk en tur inn i den såkalte Apejungelen. Inne hos apene finnes også en liten dam med flere eksotiske fiskearter. Selv om dammen er omgitt av en glassramme, klarte den 23 måneder gamle oslogutten å strekke hånden ned mot vannflaten. Da spratt en fisk opp og bet ham hardt i fingeren.

- Han var så vidt nær vannet, og plutselig hoppet fisken opp og bet ham, sier mamma Lixin Yang til VG Nett.

- Jonas bare gråt og gråt. Fisken bet jo et stykke kjøtt av fingeren, han blødde masse. Det var ingen sikkerhet der. Jeg ble virkelig sint, sier moren.

ANGREPET: Jonas Rui Yang Røe ble bitt av en pacu-fisk. Foto: Privat
ANGREPET: Jonas Rui Yang Røe ble bitt av en pacu-fisk. Foto: Privat

Hos legen fikk familien konstatert at Jonas hadde fått hele fingertuppen bitt av: «... tuppen av fingeren er blitt fjernet permanent da denne ikke lot seg oppdrive etter at den var blitt bitt av og Jonas vil således alltid ha et arr etter dette som følge av at huden ikke lar seg erstatte eller sy sammen, og at det fysisk mangler en bit av tuppen,» skriver familiens fastlege i sin rapport.

Pirajas storebror

Trolig var det en søramerikansk fisk av typen pacu som glefset tak i den lille guttens langfinger. Ifølge Wikipedia er pacu en slektning av den mer kjente piraja, en rovfisk som stadig angriper mennesker.

Pacu kan bli større enn piraja, men fiskene i Dyreparken var neppe større enn 30 centimeter, opplyser leder for dyreavdelingen, Rolf Arne Ølberg. Han forteller at pacu ikke er en rovfisk.

- Pacu er en søramerikansk ferskvannsfisk, som stort sett spiser frukt. Jeg er ikke kjent med at den spiser kjøtt, sier Ølberg.

Men pacu kan bite farlig hardt. I 2004 måtte et lite barn i Skottland opereres etter et pacu-bitt i en dyrepark.

Dyreparken hadde tre pacu-fisker i dammen. Alle er nå fjernet.

Får plaster på såret

Markedssjef Roger Lian i Dyreparken beklager hendelsen.

- Vi har hatt fisker i dammen i lang tid, men det er første gang dette har skjedd. Det å være nær dyrene er en del av opplevelsen hos oss, men her var det uheldige omstendigheter, sier Lian.

Han har vært i kontakt med familien til Jonas og har blant annet lovet dem et gratis opphold i Kardemomme by som plaster på såret. Jonas får også en oppmerksomhet i posten, røper Lian.

Markedssjefen vil ikke konkludere med at sikkerheten var for dårlig rundt fiskedammen. Dyreparken skal nå evaluere hendelsen for å finne ut om dammen var for dårlig sikret.

Krever erstatning

Moren til Jonas er ikke helt fornøyd med beklagelsen fra Dyreparken. Hun forteller at 2-åringen lider av den sjeldne blodsykdommen ITP (idiopatisk trombocytopenisk purpura), som gjør at såret på langfingeren forårsaker større problemer for Jonas. Dyreparken har dekket foreløpige legekostnader, men moren ønsker også en større kompensasjon for fiskebittet.

- Det er opp til forsikringsselskapet vårt å vurdere. Vi ønsker selvsagt å løse dette, sier Roger Lian i Dyreparken.

Ifølge moren, som har kontaktet sitt forsikringsselskap, er skaden ikke alvorlig nok til at deres forsikringsselskap vil gå videre med saken. Familien har også vurdert søksmål, men tror dette blir for dyrt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks