Hovedinnhold

Båndtvang for katter

BERGEN (VG) Hannkatten Snøball er 14 år og døv. Styret i borettslaget forlanger at han skal gå i bånd.

Denne saken handler om:

- Det synes jeg er helt på trynet. Alle som har greie på dyr, skjønner at det er umulig å gjennomføre, sier matmor Rita Marie Stenvåg (30) til VG.

I husordensreglene for Flaktveithaugen borettslag i Bergen står det at det er absolutt båndtvang for dyr. Ikke alle trodde at det skulle omfatte katter.

- Alle tolket det slik at det gjaldt hunder, sier Stenvåg.

Styreleder Ronny Smistad sier til VG at regelen om båndtvang ble enstemmig vedtatt på generalforsamlingen i 1996, der både hunder og katter var tema.

- Vi har også presisert dette flere ganger med skriv, og bedt beboerne forholde seg til husordensreglementet. Det er beboerne selv som har bestemt at det skal være båndtvang for hund og katt, sier han.

Årsaken til båndtvangen er at man ikke ønsker at dyrene skal gjøre sitt fornødne uten at eieren plukker opp med en gang etterpå.

Oppvaskmøte

Smistad sier at det var en klage som førte til at styret i borettslaget innkalte alle som har katt, til et ekstraordinært møte tidligere i juli.

- Det gjorde vi for å presisere hva reglene sier.

Bare to katteeiere stilte på møtet, der det ble gitt beskjed om at kattene alltid skal gå i bånd utendørs. Ifølge Smistad sa den ene ingenting, mens den andre ble svært fortvilet.

Rita Marie Stenvåg mener imidlertid at det er umulig å lære katter å gå i bånd.

- En katt følger deg ikke som en hund. Den sitter ikke i ro i to timer, sier 30-åringen, som ikke var på møtet.

Administrerende direktør Olav Bjaadal i Stor-Bergen Boligbyggelag sier at det i prinsippet er opp til styret i det enkelte borettslag å bestemme hvilke regler som skal gjelde for dyrehold.

Unødig lidelse

Dyrebeskyttelsens advokat, Per Magne Kristiansen, mener det er i strid med dyrevernloven å ha en katt i bånd.

- Setter du bånd på en katt, utsetter du dyret for unødig lidelse. Ifølge dyrevernloven er det ulovlig, sier Kristiansen, som selv er katteeier.

Advokaten sier til BA at dersom styret i borettslaget skal endre reglene, må det gjelde for fremtiden og ikke for dem som har katt i dag.

Sekretariatsleder Siri Relling i Dyrebeskyttelsen i Norge sier til VG at borettslaget heller bør innføre preventive tiltak som netting over sandkasser når de ikke er i bruk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks