Hovedinnhold

Apetyv innrømmer å ha stjålet silkeapene Harald og Nano

<p>BORTE: De to brødrene Thomas og Harald var de eneste hvitørede silkeapene i Oslo reptilpark. I fjor ble Harald stjålet. Tilbake satt broren Thomas alene igjen. Til glede for begge, så ble brødreparet gjenforent igjen senere på kvelden.</p>

BORTE: De to brødrene Thomas og Harald var de eneste hvitørede silkeapene i Oslo reptilpark. I fjor ble Harald stjålet. Tilbake satt broren Thomas alene igjen. Til glede for begge, så ble brødreparet gjenforent igjen senere på kvelden.

Foto: Oslo Reptilpark
Nå må 23-åringen i retten for apestrekene sine.

Denne saken handler om:

En maimorgen i fjor ble de ansatte ved Oslo reptilpark møtt av flere knuste glassbur og glasskår.

Men tyven var ikke ute etter penger, datamaskiner eller andre verdigjenstander.

Til de ansattes store foreferdelse, var den hvitørede silkeapen Harald (8) og dvergsilkeapen Nano (6) tatt. Dyreansvarlig Camilla Bjerke var redd for at de to bortførte apene kunne være døde av stress.

Fikk du med deg?: To pingvinkyllinger trampet i hjel

– Apene våre er ikke vant til å bli håndtert. De tåler folk tett innpå seg, men ikke å bli klappet eller holdt fast, sa Bjerke til VG.

Hun fortalte at apene som var igjen i parken hadde endret atferdsmønster drastisk etter at innbruddet skjedde.

– De har sittet stille i nesten hele dag, og bare såvidt rørt maten sin. Dette er dyr som vanligvis hopper og spretter rundt, så det er en merkbar forskjell, fortalte Bjerke.

Så du?: Her bryter russen seg inn til pingvinene

Historien fikk likevel en gledelig slutt. Samme kveld kom det kjørende opp en drosje til porten ved reptilparken, hvor de ansatte var samlet til et personalmøte.

– Vi spøkte med at «haha, nå kommer de med apene». Og da en mann gikk ut av bilen, og tok med seg to Ikea-poser med innhold i, tenkte jeg litt forsiktig at det faktisk var apene, sa Bjerke.

Politiet: Mistenker salg av ulovlige blandingsvalper

Mannen kom bort til dem, og fortalte at han var der for å levere tilbake apene.

– Jeg ble så glad at jeg øyeblikkelig begynte å gråte. Han ba meg om å ikke gråte, og gir meg en klem, fortsetter hun.

Mannen ba om at parken ikke skulle stille noen spørsmål, og holde lovnaden sin om å ikke anmelde. Det lovet hun.

– Vi ville bare ha apene tilbake. Det virket på meg som han var en kompis av dem som hadde tatt dem uansett. Vi gikk bare rett inn i parken igjen og satte fra oss apene, sa Bjerke.

Det ble derimot ikke en fullt så lykkelig slutt for apetyven. Han står nå tiltalt for det frekke tyveriet, samt en rekke andre saker som innbefatter vold, trusler og oppbevaring av våpen og narkotika. Mannen må møte i retten neste uke. 

– Han kommer til å erkjenne straffskyld for å ha stjålet apene. Han ønsker å ta ansvar for dette, og er lei seg for det som skjedde. Jeg kan ikke uttale meg om de andre sakene han står tiltalt for på nåværende tidspunkt, sier mannens forsvarer Camilla Høie til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks