Hovedinnhold

2600 forsøksdyr led av smerte

850 000 dyr ble utsatt for dyreforsøk i Norge i fjor. Minst 2600 av dem led av smerte under forsøkene.

Denne saken handler om:

- Mørketallene er store for hvor mange forsøk som volder smerter fordi målingene for hva som regnes som smertefullt, er ganske upålitelige, sier juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Karlsrud.

Varslede inspeksjoner

Årsrapporten fra Forsøksdyrutvalget viser at det i hovedsak er fisk som utsettes for forsøk (cirka 790000), etterfulgt av mus, rotter og fugl. Men også mink, rev, gris, hunder og katter er registrert brukt som forsøksdyr.

- Vi etterlyser flere inspeksjoner av de ulike forsøksstedene, sier Karlsrud.

I fjor ble det foretatt varslet inspeksjon ved ni av 65 forsøkssteder. Ingen inspeksjoner ble foretatt uanmeldt. Dette er ifølge Karlsrud i strid med forskriftene.

Leder av Forsøksdyrutvalget, Einar Tomesen medgir at det blir foretatt færre inspeksjoner enn det som ønskelig er.

- Sakens kjerne er at vi ønsker å få til flere inspeksjoner, spesielt uanmeldte, men det er et spørsmål om ressurser, sier han.

Tomesen har fulltidsjobb som dommer i tillegg til ledervervet. Professor og avdelingsleder ved forsøksdyravdelingen ved Veterinærhøgskolen, Adrian Smith mener at nettopp dette er en utfordring.

Det er åtte personer med i utvalget, og alle har heltidsjobber ved siden av. Da det ble utført forsøk på 600000 dyr årlig, uttrykte landbruksminister Lars Sponheim bekymring. Nå er tallet nærmere en million, og det har ikke skjedd noen forandring i kapasiteten, sier Smith.

Han etterlyser et kompetansesenter hvor det kan forskes på alternativer til dyreforsøk og metoder som er mindre belastende for dyrene.

Nasjonalt folkehelseinstitutt bruker drøyt 6000 dyr i forsøk hvert år, og driver selv museavl. Overveterinær Dag Marcus Eide sier at flere inspeksjoner klart vil gjøre systemet mer strømlinjeformet.

- Kontroll av dyreforsøk har liten prioritet i forhold til opinionen. Jeg er av den oppfatning at det ikke skjer for mange overgrep, forklarer Eide. Han opplyser at noen av forsøkene blant annet går ut på å teste vaksiner på dyrene.

Må avlive

- Dyrene blir som regel ikke syke av det. Vi må teste vaksinene for å se om de er farlige. Dør ett dyr, har vi et problem med vaksinen, forklarer han.

Han påpeker at alle som driver med forsøk på dyr, prøver å gjøre det minst mulig lidelsesfullt for dyret.

- Søkere må spesifisere om forsøkene er smertevoldelige. Tester man for kreftfremkallende stoffer, kan man avlive dyret før stoffet gir kreftforandringer som skaper smerte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks